Sti > Forside / Archive by category 'Nyhed'

Boganmeldelser på dansk – Abonnér via RSS

Er netbooks tid forbi?

27. november 2010 | Kommentarer slået fra | Kategori: Nyhed

Jeg anmeldte forleden to ellers rimelige Asus netbooks. Den ene havde en af de nye processorer fra Intel med to kerner, som i princippet skulle gøre den hurtigere.

Og den nye processor gjorde også Asus 1015PEM hurtigere. Men det var hurtigere end en normal netbook – og det siger desværre ikke meget i disse dage. Samtidig savnede jeg ting som HDMI ud, højere opløsning på skærmene. Kort sagt alt det som en Atom-baseret maskine med 1024 x 600 pixels på 10,2″ skærmen, 250 gigabyte harddisk og 1 gigabyte hukommelse ikke kan levere.

Jeg ved det er uretfærdigt over for netbooks, for de levere stadig en imponerende computeroplevelse for en pris der ligger på omkring 3.000 kroner.

Men samtidig er ordinære bærbare kravlet ned i pris – og for nogle få tusinde kroner mere kan man få en subnote på 12, 13 eller 14″, som ikke har samme begrænsninger. Eller hvis du bare skal surfe: En iPad til ca. 4.000 kroner der giver en langt bedre surf-oplevelse.

Men i måske er netbooks bare blevet mainstream – og det er knapt så sjovt. Men måske kan Intel revitalisere platformen med et nyt og kraftigt chipse. Men ikke meget tyder på det det næste 6 mdr.

| Af: Lars Jacobsen |

Er det en netbook?

6. december 2009 | 1 kommentar | Kategori: Nyhed

midnightEbøger ser ud skabe overskrifter i USA og jeg er da også selv faldet for en Sony PRS-600 for nyligt under en tur til Los Angeles. Men computere og ebøger er nogenlunde lige så nært beslægtede som muslinger og måger.

Og dog: For enTourage eDGe enheden, som kommer på markedet til februar til omkring 500 USD, er tilsyneladende både en netbook og en ebook. Det sker ved at den ene side er en farveskærm og den anden side er en eInk-baseret gråtoneskærm. Det særlig ved eInk er at skærmtypen næsten ikke bruger noget strøm hvad der gør den ideel til boglæsning. På den anden side er opdateringsfrekvensen meget langsom hvad der gør den uegnet til video eller normalt computerbrug.

enTourage eDGe løser det problem ved at farveskærmen bruges til de computerrelaterede ting (med Android styrestemet) mens eInk er til bøger. Vægten bliver på lidt over 1,2 kilo.

Enheden kommer med touchskærm – men netbook-delen kommer ind ved at Bluetooth-teknologien lader dig tilslutte et tastatur.

Se enheden og specifikationerne her: http://www.entourageedge.com/entourage-edge.html

| Af: Lars Jacobsen |

Selvmodsigende analyse af mininotes

14. oktober 2009 | Kommentarer slået fra | Kategori: Nyhed

Danskerne er ellevilde med mininotes og netbooks. Og det forstår vi jo godt her på mininote.dk. Men den store interesse for at købe de små computere har fået Elsparefonden til direkte at advare mod maskinerne, men advarslen sker på et forkert grundlag.

En ny rapport fra IEA (International Energy Agency) forudser ifølge Elsparefonden en international tredobling af elforbruget inden for it og forbrugerelektronik inden 2030. Det store salg af netbooks er med til at pege i den retning, mener fonden.

Siden den lille netbook kom på markedet, er den blevet mere og mere populær. Tallene fra 2. kvartal af 2009 viser, at antallet af netbooks i danske hjem er mere end fordoblet i løbet af det ene år, den har været på markedet. I samme periode er salget af stationære computere stort set uændret, mens salget af bærbare er steget med 1/3 i forhold til 1. kvartal. 

- Forbrugerne har virkelig taget den lille netbook til sig. Den bliver købt ind til hjemmet som en ekstra computer. Det giver os endnu et elforbrugende apparat, men en netbook bruges som regel ikke som en almindelig computer og er dermed sjældent tændt i døgndrift, siger Anders Elbak, forskningsleder fra IDC, der indsamler salgstallene.

Netbooks har generelt et lavt energiforbrug, men i takt med, at antallet af el-apparater vokser, tæller de små apparater i det store regnskab. Hvis du skal købe en netbook, så spørg til elforbruget i forretningen for at høre, om det lever op til Elsparemærket. Du kan også tjekke, om produktet er på Elsparefondens it-produktoversigt.

Salget af netbooks er ifølge Elsparefonden med til at understøtte, at tendensen går mod flere it-apparater og gadgets i hjemmet. IEA forudser med deres nye rapport, at strømforbruget til it og forbrugerelektronik bliver tredoblet. I år 2030 vil det årlige strømforbrug til it og elektronik ligge på 1.700 mia. kWh. Stigningen svarer til det samlede elforbrug i alle private hjem i USA og Japan i dag.

IEA har beregnet, at det vil koste private husholdninger verden over 200 mia. dollars i ekstra strøm og kræve nye kraftværker med en samlet kapacitet på 280 mio. kWh. 

På nuværende tidspunkt står it og forbrugerelektronik for 28 % af elforbruget i de danske hjem, hvilket er noget højere end verdensgennemsnittet på 15 %. Men andelen forventes at stige kraftigt i hele verden.

Men lad os lige se lidt på fakta og gå lidt nærmere ind i sagen, inden vi råber vagt i gevær. Der blev i 1. kvartal solgt 48.800 mininotes og 77.600 i andet kvartal.

For det første: Alle mininotes er – som Elsparefonden rigtigt gør opmærksom på – væsentligt mere energieffektive end de 231.000 bærbare computere, der blev solgt i samme periode. Nogle er selvfølgelig større energislugere end andre, men generelt er de mindre skærme og ikke mindst de energieffektive Atom-processorer gode for strømregningen.

For det andet – og det er nok det væsentligste – så bruger langt de fleste mininotes på en helt anden måde, og ofte erstatter de faktisk brugen af eksempelvis stationære eller bærbare computere. Når Familien Danmark sidder og ser Forbrydelsen II tager de ikke længere den store bærbare med over i sofaen, men bruger derimod mininoten. Jo flere gange, man vælger en mininote fremfor en anden af husets computere, desto bedre er det for såvel elregning som for klimaet.

Danskerne er mere og mere på nettet og bruger derfor deres computere mere og mere. Det er langt de færreste, der kan nøjes med en mininote – de er og bliver et alternativ, som kan bruges til mange opgaver, men absolut ikke alle. Men jo flere gange, man vælger at bruge mininoten fremfor en af de andre PC’er, jo bedre er det altså.

Kilde: Elsparefonden.

| Af: Kasper Hyllested |

Nvidia Ion først ude med HP

25. september 2009 | Kommentarer slået fra | Kategori: Nyhed

hp-mini-311-pressSelv Lenovo oprindeligt havde lovet os S12 med det kraftige Ion-chipset til Atom-processoren, så ser det ud til at det er HP der kommer først ud til forbrugerne.

I hvert fald er HP Mini 311 lanceret i USA til 399 dollars med Nvidia Ion skriver Engadget. Interessant nok kommer Mini 311 med et 1366 x 768 pixels display der giver os håb for højere opløsninger i fremtiden.

| Af: Lars Jacobsen |

Nokia klar med netbook

24. august 2009 | 3 kommentarer | Kategori: Nyhed

Nokia har lige offentliggjort at de d. 2. september vil fortælle mere om deres kommende netbook. Men lidt fakta er sluppet ud.

Først og fremmest kører den Windows, har en HD-ready 10″ skærm, bruger en Atom-processor og har 3G-modem indbygget. Alt sammen noget der får den til at ligge i den pæne ende af markedet.

Prisen er desværre ukendt endnu. Vi har dog fået et par billeder af maskinen.

Opdatering: Faldt over en video fra Nokia selv.

Læs artikler om: | Af: Lars Jacobsen |

De bedste Hackintosh modeller

31. juli 2009 | 1 kommentar | Kategori: Nyhed

OS XLinux og Windows er veletableret på netbookmarkedet – men hvad med Apples OS X?

Det er ikke eksisterende for Apple vil ikke sælge systemet løst og der er ingen Apple netbook i sigte.

Men hvor der er software er der hackere, moddere og dedikerede entusiaster. Og de vil have en Hackintosh – en maskine der kører OS X. Og til en helt anden pris en Apples modeller.

Gizmodo har derfor samlet en liste over de bedste netbooks til den operation. Og taget bagsiderne med. For prisen for en autoriseret OS X-maskine er ofte fraværet af WiFi.

Se listen over Hackintosh-netbooks her.

- har du selv prøvet at lave en Hackintosh? Uanset om det lykkedes eller ej så drop en kommentar…

Læs artikler om: , | Af: Lars Jacobsen |

Apple-rygter i sommerferien

25. juli 2009 | Kommentarer slået fra | Kategori: Nyhed

Som det nok er bemærket holder mininote sommerferie – med et udvag af mininotes (NC20, Vaio P, Aspire One Pro, Eee 1008HA). Men det skal ikke forhindre os i et viderebringe Apple-rygter:

Apple har længe afvist at lave en mininote, sandsynligvis fordi fortjenesten i den del af markedet er meget lille. Men der er få som er overbevist om at Apple ikke kigger på det interessante 10″-format. Måske bare for at levere deres eget bud på en moderne mininote. Det er tilsyneladende logikken bag historien på AppleInsider hvor man er overbevist om, at Apples mininote bliver en forstørret iPod Touch. Læs historien og se et bud på modellen her.

Læs artikler om: | Af: Lars Jacobsen |

Første indtryk: Asus Eee 1008HA

5. juli 2009 | Kommentarer slået fra | Kategori: Nyhed

Apple har indtil videre holdt sig fra at producere netbooks. Måske fordi fortjenesten på de små enheder er for lille og konkurrencen på markede for barsk.

Og med Eee 1008HA er konkurrencen endnu barskere, for det er en generelt helstøbt enhed.

Specifikationerne er de sædvanlige med Atom N280 processor, 1 gb ram, 160 gb harddisk og en skærm på 1.024 x 600 pixels.

Til gengæld er designet lidt anderledes end vi kender det. For Asus har lavet runde hjørner, bløde former og en enhed som er slank – men virker slankere på grund af designet.

Den slanke linie betyder at enheden kun har 2 USB-porte – og at de er skjult bag klapper på siden. Det samme er stik til høretelefoner, mikrofon og netstik. VGA-stik er der ikke plads til, men til gengæld følger der en dongle med. Den er monteret i et hulrum i bunden med en magnetkontakt og virker holdbart.

Det komptakte design (a la HP Mini 1000) betyder også at du ikke selv kan skifte batteri, ram aller harddisk (ikke nemt i hvert fald). Batteriet holder i øvrigt 3 til 5 timer alt efter brug.

Tastaturet er godt, skærmen klar – men ikke super lysstærk, byggekvalieten er også ok.

Vi ville dog ønske at Asus havde lavet en version i aluminium – som med Eee 1002HA eller S101, også selvom vægten var gået en smule op. Ikke fordi 1008HA er dårlig på nogen måde, men fordi det havde været et ekstra plus.

Læs artikler om: , , , , , , , , | Af: Lars Jacobsen |

3 tredobler hastigheden på mobilt bredbånd.

19. juni 2009 | Kommentarer slået fra | Kategori: Hardware, Nyhed

3 tager nu et teknologisk kvantespring og øger hastigheden på det mobile bredbånd fra 7,2 Mbit/s til 21 Mbit/s. Med opgraderingen cementerer 3 sin position som Danmarks førende leverandør af mobilt bredbånd. De fleste af 3’s eksisterende kunder opgraderes i den forbindelse kvit og frit til en højere hastighed.

Som et af de første teleselskaber i verden skruer 3 i Danmark nu den nominelle hastighed på det mobile bredbånd op til 21 Mbit/s. Den nye rekordhastighed i 3’s netværk kan opnås i centrum af København og Århus, hvor der er allerflest brugere. 3 har tidligere på året skruet 80 % af sit netværk op til den nominelle hastighed på 14,4 Mbit/s, og i 3. kvartal får kunderne for alvor de nye hastigheder at føle, når der kommer nye USB-modems på markedet.

I 3. kvartal introducerer 3 nye abonnementer baseret på de nye hastigheder. I den forbindelse vil 3 kommunikere nye hastighedsangivelser i sin markedsføring, så man i stedet for at angive de tekniske nominelle hastigheder efter de teknologiske standarder angiver den effektive maksimumhastighed baseret på målinger i 3’s netværk. Det betyder bl.a., at 7,2 Mbit/s i fremtiden angives som 6,0 Mbit/s, og de nye hastigheder på 14,4 Mbit/s og 21 Mbit/s angives som hhv. 10 Mbit/s og 16 Mbit/s.

Når 3 i 3. kvartal lancerer nye abonnementer til både private og business-kunder, har 3 valgt at opgradere eksisterende EazyInternet Premium og EazyInternet Professional kunderhelt gratis. Opgraderingen er allerede implementeret i dag, men for at få fuldt udbytte af de nye hastigheder kræves ny hardware, der kommer på markedet i 3. kvartal.

Læs artikler om: , | Af: Lars Jacobsen |

Galleri: Lenovo S10-2

19. juni 2009 | Kommentarer slået fra | Kategori: Nyhed

Lenovo S10-2 er afløseren til S10e, som vi ikke var totalt imponerede af. Det lille batteri og det meget sumpede tastatur trak meget ned – og mens batteriet i vores model forsat er et 3-cellet (der leverer 3 timers drift) så er resten af maskinen bedre kvalitet.

Specs: Atom N280 cpu, 1 gb ram, 160 gb harddisk, 10,1″ skærm med 1.024 x 768 pixels og 3-cellet batteri.

Læs artikler om: , | Af: Lars Jacobsen |

  • RSS PocketFreak.dk