Sti > Forside / Archive by category 'Tips & Tricks'

Boganmeldelser på dansk – Abonnér via RSS

5 måder at overclocke din mininote på

9. november 2009 | 1 kommentar | Kategori: Hardware, Tips & Tricks

Computerworld i USA har en fin oversigt over hvordan man kan overclocke sin netbook / mininote.

Der er både løsninger til loddekolben og den mindre eventyrlystne: Se guiden her.

MSI Wind kommer i dag allerede med et tool – men har du prøvet nogle af løsningerne på din?

| Af: Lars Jacobsen |

Sådan installerer du Microsoft Office uden CD-drev

29. maj 2009 | 2 kommentarer | Kategori: Software, Tips & Tricks

Mininotes er betegnet ved ikke at have et CD/DVD-drev. Det giver næppe de store problemer i dagligdagen for de fleste, men når man står og skal installere eksempelvis Microsoft Office, så kan man godt løbe ind i problemer. For har man ikke et eksternt CD-ROM-drev er det mere end besværligt.

Det har Microsoft heldigvis selv opdaget, og mange mininotes leveres derfor i dag med en prøveversion af Office 2007, hvortil man så kan købe en licens og aktivere den på nettet.

Men er man ikke så heldig, så har Microsoft heldigvis også en løsning. De tilbyder nemlig, at man kan downloade, installere og aktivere Office 2007 på sin netbook. Hele vejledningen ligger på Microsofts danske website. Her er både hjælp at hente, hvis man har en licens i forvejen, eller hvis man ønsker at købe en direkte på nettet.

Desværre er der ikke meget hjælp at hente, hvis man ønsker at installere sin ældre Office 2003, XP eller 2000. Her er vores bedste råd at finde et eksternt CD-ROM-drev, der kan tilsluttes computeren ved hjælp af et USB-kabel. Har man ikke mulighed for det, så kan man prøve at koble mininoten på samme netværk som en almindelig computer og dele denne computers CD-ROM-drev over netværket og installere derfra.

Læs artikler om: , | Af: Kasper Hyllested |

Lidt godt til weekenden: Ubuntu 9.0.4 til netbooks

24. april 2009 | 12 kommentarer | Kategori: Linux, Tips & Tricks

ubuntu_logoHvis du har lyst til at prøve noget andet, og det er der stor chance for når nu du har taget springet til en mininote, så er det lige til at test-køre den nyeste Ubuntu.

Ubuntu er en Linux-variant som kan installeres på din mininote via en almindelig USB-stick. Og du har desuden muligheden for at prøve at køre systemet uden at der ændres noget på din lille pc.

Du kan hente en særlig netbook-version af Ubuntu 9.0.4 her. Og derefter henter du et lille program og følger guiden her.

Det kan være en fordel at teste systemet inden du smider Windows XP ud, for det er ikke alle funktioner der virker i Ubuntu. Du kan se en liste over populære modeller og om Ubuntu virker eller ej her.

Husk at efterlade en kommentar med dine erfaringer…

Læs artikler om: , | Af: Lars Jacobsen |

Ubuntu med grafisk brugerflade

13. april 2009 | Kommentarer slået fra | Kategori: Acer, Nyhed, Tips & Tricks

En af fordelene ved Linpus Lite Linux-distribution som følger med Acer Aspire One er  den grafiske brugerflade. Folkene bag Ubuntu-distributionen har i et stykke tid arbejdet med en udgave med en lignende grafisk brugerflade. Distributionen hedder Ubuntu UNR, og er nu kommet så langt i udviklingen, at den stort set kører problemløst på langt de fleste mininotes inkl. Acer Aspire One.

En af fordelene ved Ubuntu i forhold til f.eks. Linpus er, at distributionen er meget mere udbredt, og der derfor findes langt mere software som med det samme er klar til brug. Desuden er der en stor brugerbase, også herhjemme, som man kan spørge, hvis man støder på problemer.

Installation
Installation af Ubuntu UNR er nem og kræver bare, at du har internetadgang og en USB-nøgle med 2GB. Du kan på denne side læse om, hvordan du konkret installerer UNR.

Det er vigtigt, at du vælger den udgave, der er baseret på ”Jaunty Daily live-image”. UNR er stadig under udvikling, og der sker løbende forbedringer.

Hvis du har behov for hjælp
Jeg havde efter min installation lidt problemer med at få mit trådløse netværk til at fungere. Dette blev dog klaret ved at tilføje ”blacklist acer_wmi” (uden citations tegnene) til filen /etc/modprobe.d/blacklist.

Du kan læse flere tips og en mere udførlig beskrivelse om hvordan du læser ovenstående problem her.

Screenshot

Held og lykke. Det kan kræve lidt tilvænning at arbejde med den grafiske brugerflade, men det er investeringen værd. Ubuntu UNR er efter min mening klart den Linux-distribution som p.t. bedst udnytter mininotens relativt begrænsede hardware.

| Af: Benny Damsgaard |

Introduktion til mininotes

11. april 2009 | Kommentarer slået fra | Kategori: Tips & Tricks

eksperten_logoSelvom der sælges rigtigt mange mininotes i Danmark, så er der både skidt og kanel på markedet. Og hvor skal man i det hele taget starte? Hvad skal man se efter – og hvor stor forskel er der på modellerne? Det kan være svært at forklare.

Men den udfordring har undertegnede taget på sig ovre på Danmarks største it-community Eksperten.dk. Guiden er mest i form af en FAQ og forslag til forbedringer modtages selvfølgelig gerne.

Læs guiden “Vælg den rigtige minibærbar” her.

| Af: Lars Jacobsen |

Hurtig genvej til en billig “Mac”

15. marts 2009 | 1 kommentar | Kategori: Acer, Software, Tips & Tricks

En af de ting som altid har fascineret mig ved Mac OSX er den elegante grafiske brugerflade. Det er dog ikke nødvendigt at købe en Mac for at få adgang til en grafisk brugerflade der minder om OSX. Enkelte Linux-distributioner, som f.eks. den brasilianske DreamLinux, er designet til at minde om OSX, men stadig bevare stabiliteten fra Linux.

DreamLinux, som er baseret på og kompatibel med Debian, er netop kommet i en version 3.5, og jeg vil i denne artikel beskrive, hvordan du installerer den på AcerAspireOne.

Billig Mac
Udover at ligne OSX har DreamLinux også den fordel, at den bruger XFCE skrivebordsmiljøet. I forhold til f.eks. gnome (som bruges på Ubuntu) bruger XFCE langt færre systemressourcer. Dette gør DreamLinux forholdsvis hurtig selv på de modeller af AcerAspireOne der, som min, har et relativt langsomt SSD drev.

Endelig er DreamLinux også ganske poleret og lækker at se på, og alt hardwaren i AcerAspireOne fungerer – så vidt jeg kan se – efter ganske få tilpasninger. Alt i alt betyder det, at du, hvis du installerer DreamLinux 3.5 på din AcerAspireOne, får et hurtigt og brugervenligt OS, som samtidigt får din maskine til at ligne noget der er min. tre til fire gange så dyrt!!

Klargøring
Start med at hente ISO billedet af DreamLinux 3.5. Billedet fylder ca. 700MB og indeholder alt, hvad du skal bruge.

Hvis du har et eksternt DVD/CD-drev, kan du bare brænde billedet på en CD og så gå til næste afsnit.

Du kan dog også, som jeg gjorde, vælge at installere fra en 2GB USB-nøgle. Konkret gøres det ved hjælp af programmet UNetbootin. Du kan her se en guide til, hvordan du får det til at køre på Ubuntu.

Hvis du bruger Windows henter du programmet her, og starter det ved at dobbeltklikke på ikonet. Når programmet starter, vælger du DreamLinux i den øverste drop-down-menu, markerer ISO-diskimage og peger på det ISO-billede, du netop har hentet. Til sidst kontrollerer du, at USB er markeret nederst under ”Type” og det rigtige drev valgt. Dvs. der hvor du har din USB-nøgle. Din USB nøgle skal være formateret med FAT32, inden du går i gang.

Til sidst trykker du på OK og USB-nøglen vil nu blive forberedt. Ved USB 2.0 tager det ca. 5 min.

Installation
Når du er klar til at installere sætter du USB-nøglen i din AcerAspireOne, tænder, holder F12 nede mens du booter og vælger at boote fra din USB-nøgle. Nu starter maskinen op med en live udgave af DreamLinux. En live udgave betyder, at den i grove træk fungerer som distributionen vil gøre på din maskine, men at der ikke skrives på disken.

Efter et øjeblik tid vil du blive mødt med en advarsel om, at der er en udefineret skærmoplæsning. Denne fejl skal du bare ignorere og trykke på mellemrum. Fejlen, som skyldes at DreamLinux skal have lidt hjælp til at understøtte grafikkortet i AcerAspireOne, retter vi efter vi har installeret distributionen.

Når der er bootet færdig (tager ca. 20-30 sek. fra en standard USB-nøgle) har du en live udgave af DreamLinux. Skærmbilledet vil dog, pga. den fejl jeg omtalte før, stå skævt i 800×600, og det hele vil ikke være så flot, som når vi er færdige.

I forhold til selve installationen vil jeg anbefale denne udmærkede guide som dækker det meste. Der er dog et par ting, du skal være opmærksom på:

  • Det kan være svært at få trådløst netværk op at køre med live-cd’en. Dette er dog ikke et stort problem og ikke afgørende for, at du kan installere. Desuden fungerer trådløst netværk fint, når du har installeret.
  • Når du kommer til selve DL-Installer, så er det pga. den lave opløsning ikke muligt at se hele vinduet, og det gør, at du ikke kan trykke på Apply nederst. Dette løser du ved at minimere vinduet, holde ALT nede og trække op ad i siden af vinduet. Lidt tricky, men det virker.

Efter installationen
Når du genstarter efter installationen, skal du foretage tre små rettelser, før det hele kører.

Åbn en terminal og skriv ”sudo mousepad”. Når editoren kører, åbner du filen xorg.conf som ligger i /etc/X11/ mappen. I sektionen ”Device” (ca. midt i xorg.conf), anden linje ændrer du ”vesa” til ”i810”. Ændringen gør, at DreamLinux fremover bruger en meget bedre driver til dit grafikkort, og du nu kan køre 1024×600.

Nu hvor du har xorg.conf åben, kan du ligeså godt sikre dig, at det danske keyboard også er på plads. Dette gør du ved at sikre dig, at der står ”da” i sidste linje (XkbLayout) i sektionen ”InputDevice”.

Gem xorg.conf ved at trykke CTRL + s. Derefter åbner du filen menu.lst som ligger i /boot/grub/. Her finder du linje ni og ændrer ”vesa=791” til ”vesa=8”. Denne ændring gør, at du slipper for boot-fejlen som gør, at du skal trykke mellemrum for at komme videre.

Til slut genstarter du maskinen.

Trådløst netværk
For at få gang i det trådløse netværk klikker du på ikonet i øverste venstre hjørne og får programmet Wicd Manger frem. Når du har fundet dit netværk på listen, klikker du på det, markerer ”Tilslut automatisk til dette netværk”, og hvis der er behov for et kodeord, IP-instillinger mv. indtaster du dem under ”Avancerede indstillinger”. Til sidst klikker du på ”Tilslut”, og du skulle nu være på trådløst netværk.

Mine erfaringer med det rådløse netværk på DreamLinux er markant mere positive end på f.eks. Ubuntu. Man kommer på med det samme, og hastighed og stabilitet er høj.

Gejl
I docken nederst er der et sort ikon der hedder DCP-Control Panel. Dette åbner porgrammet DreamLinux Control Panel, hvorfra du bl.a. kan slå de mere avancerede grafiske elementer til og fra. Hvis du f.eks. trykker på ikonet ”Enable/Disable Compiz” får du mulighed for at tænde for et væld af lækre effekter. Hvis du slår Compiz til, vil docken i bunden ser mere OSX-agtig ud, og vinduerne blive bløde i kanten (skal ses). Under Compiz Settings, kan du mere præcist styre hvilke effekter, du vil bruge.

Bemærk at Compiz kan give problemer ved spil etc. som også trækker på de grafiske ressourcer. Det er ikke til at sige på forhånd, hvor problemerne opstår. Prøv dig fra.

Vær ikke bange for at spørge
Jeg har nu kørt DreamLinux et par dage. Indtil nu har det været en afgjort positiv oplevelse, og jeg kan varmt anbefale DreamLinux frem for  f.eks. Ubuntu og lign. Ifølge DreamLinuxs hjemmeside er der endda en speciel udgave til AcerAspireOne på vej, og det vil sikkert gøre, at man slipper udenom at skulle rette lidt i xorg.conf mv.

Undervejs har jeg brugt DreamLinux forum gentagne gange. Alle gange kom svarene prompte. Så hvis du løbe ind i problemer, skal du endelig kigge der.

Her til sidst kommer et skærmbillede af min installation p.t. Vis mig en AcerAspireOne med XP der kan gøre det ;-)

screenshot-1

| Af: Benny Damsgaard |

Mininotes vi ville vælge

4. marts 2009 | 17 kommentarer | Kategori: Spørg Læserne, Tips & Tricks

Vi bliver ofte spurgt hvilke mininotes, som vi synes er de mest interessante pt. – eller om der er modeller på vej, som man skal vente på. Så vi har taget tyren ved hornene og vover her at give vores bud på de mininotes vi finder interessante.

Husk, at der er tale om et individuelt valg baseret på pengepung og brugsmønster – du kan sagtens have et bedre bud til netop dit brug. Men det er derfor vi har kommentarfelter.

Samsung NC10Kasper: For mig er mobilitet det afgørende. Jeg har en 15″ bærbar både hjemme og på jobbet, men min mininote skal ligge i tasken hver dag. Skærmens størrelse er knap så vigtig.

Skulle jeg købe i dag, så valgte jeg nok Samsung NC10 for det gode tastatur og store batteri – og en fornuftig pris/ydelse. Naturligvis med 3G-modem indbygget – USB-modems er totalt 2008. Men jeg kunne i høj grad også godt lade mig friste af Asus Eee PC S101.

Men jeg vil helst vente på HP 2140/2150 med højopløst skærm, som jeg satser på kommer inden sommer. Desværre er der ikke udsigt til, at Sony Vaio P kommer til Danmark – tror ellers, at den kunne opfylde alle mine drømme, bortset fra prisen, som er absurd høj, selvom dollar/yen-kurserne er favorable.

Asus Eee PC 1008HALars: Jeg har prøvet de fleste modeller på markedet og er pt. vild med Eee 1002HA og Samsung NC10. Jeg er dog lidt træt af at have mit 3G-modem dinglende i siden. Indtil for kort tid siden troede jeg, at det skulle være en Sony Vaio P, men for det første er prisen stadig på den forkerte side af 7.000 kroner og for det andet er jeg ret bekymret over den høje opløsning på en 8” skærm.

Så den maskine jeg venter på er nok enten Acer One 10” med seks-cellet batteri og indbygget 3G-modem – eller den nye Eee 1008HA, hvis ikke jeg skal vente for længe på den.

Læs artikler om: , , , , , , , | Af: Lars Jacobsen |

Tip: Synkroniser dine filer med mininoten

4. marts 2009 | 2 kommentarer | Kategori: Software, Tips & Tricks

Det er de færreste, der nøjes med en mininote. De små maskiner er jo i høj grad tiltænkt at være ekstra-maskiner.

Men mange har nok prøvet pludselig at mangle det dokument, man skulle arbejde videre på. Husker man ikke at overføre til en USB-nøgle eller sende dokumentet til sin webmail-adresse, så er man helt fortabt med mindre man har mulighed for direkte adgang til virksomhedens eller hjemmets filserver.

Men der findes en løsning, som gør, at man aldrig skal tænke på den slags igen, nemlig automatisk filsynkronisering. Og en af de bedste løsninger hedder Dropbox.

Her installerer man blot en lille klient på alle sine PC’er. Programmet startes automatisk op, og samtidig angiver man en filmappe, som man gerne vil have som “sin dropbox”, fx “Dokumenter”. Alle filer, der bliver lagt i denne mappe, vil så blive synkroniseret til en central Dropbox-server, og næste gang, man tænder en af sine andre computere, så bliver de nye filer automatisk hentet ned.

Man kan også gå på Dropbox’ hjemmeside og hente filerne fra en hvilken som helst PC, der er koblet på nettet, ligesom man kan bruge sin mobiltelefon til at få adgang til filerne. Samtidig holder Dropbox øje med forskellige udgaver af den samme fil, og kommer man fx til at slette nogle sider i et dokument, så kan man finde de tidligere versioner direkte på Dropbox-siden.

Her på mininote.dk har vi kørt med Dropbox i adskillige måneder, og det fungerer upåklageligt og er ganske enkelt genialt til folk, der ofte er på farten.

I basis-udgaven er Dropbox gratis for op til 2 gigabyte dataplads, men man kan tilkøbe yderligere plads, hvis man eksempelvis også vil have synkroniseret sine billeder eller andre større filer.

Man kan tilmelde sig Dropbox her.

Vi har skrevet om Dropbox før

Læs artikler om: | Af: Kasper Hyllested |

Opgrader din mininote

8. februar 2009 | 13 kommentarer | Kategori: Hardware, Spørg Læserne, Tips & Tricks

lenovo-s101Vi har lige fået en Lenovo s10 ind på mininote som vi er ved at lege lidt med. Umiddelbart lever den ikke helt op til vores forventninger til en Lenovo, men den har en god detalje: Under et låg i bunden er der direkte adgang til harddisken på 2,5″ tommer og den enlige RAM-klods. Så det vil være en smal sag at opgradere til f.eks. 2 gigabyte RAM og en 320 gigabyte harddisk eller et SSD-drev.

Det fik mig til at tænke på hvad modeller der ellers er nemme at gå til når indmaden skal forbedres. Jeg har prøvet at samle en oversigt her – er der nogen som mangler, så smid en kommentar så vi kan blive klogere:

Acer Aspire One: Håbløs. Jeg har personligt skilt min Acer One (Linux) ad flere gange og for at sætte mere RAM i skal keyboard, kabinet, wifi-kort og til sidst motherboard løftes ud. Kun for den avancerede brugere. Se guide til at skille Acer One helt ad her.

HP2133: Ikke nemt, men til at klare. Se en guide her.

MSI Wind: Middel til nem. Se PC Worlds guide til opgraderingen her.

Lenovo s10: Nem. Der er en plade i bunden som giver direkte adgang til både hukommelse og harddisk. Se billedet her.

Samsung NC10: Nem. Der er efter sigende indbygget en låge i bunden til hukommelsen. Se guide her. Vores nc10 er på kontoret, så vi kan ikke bekræfte det – update følger.

…men hvad med Eee 901 eller LG X110? Skriv en kommentar hvis du har prøvet det eller ved hvordan.

Læs artikler om: , , , , , , | Af: Lars Jacobsen |

Ny kerne på Acer Aspire One med Ubuntu

8. februar 2009 | 4 kommentarer | Kategori: Acer, Tips & Tricks

kernelindex_5Som jeg tidligere har beskrevet (se her), er Ubuntu 8.10 en god Linux distribution på Acer Aspire One. Fra starten understøtter distributionen langt hovedparten af hardwaren i Acer Aspire One og kører med ganske små tilpasninger godt og stabilt.

Der er dog enkelte mindre ting som ikke fungerer 100 % “out of the box” (se en fuldstændig liste her). En af grundene til det er bl.a., at det pågældende hardware ikke er understøttet i den kerne (Kernel version 2.6.27.10) som udgør “hjernen” i Ubuntu 8.10. Til forskel fra Windows er det i Linux-kernen at langt hovedparten af hardwareunderstøttelsen findes i Linux. Det er kun i relativt begrænset omfang, at man bruger eksterne drivere.

Dette er dog ikke det store problem. Linux-kernen udvikles hele tiden og er relativ nem at opdatere. Lige før jul kom en ny version (version 2.6.28) som blandt en masse andre gode ting (se her) nu også understøtte en række af de småting der mangler på Acer Aspire One.

Ubuntu har endnu ikke officielt frigivet en 2.6.28 kerne til Ubuntu 8.10, men en entusiast under navnet SICKBOY har compilet en version specielt til Acer Aspire One.

Du kan på denne side hente de to filer der er nødvendigt at opgradere (linux-image og linux-headers). Du installerer dem ganske enkelt ved at dobbeltklikke på filen fra dit skrivebord og følger instruktionerne på skærmen. Nemt og ligetil.

Husk at denne kerne KUN virker på Ubuntu. Du kan IKKE bruge den på Linpus distributionen som følger med maskinen.

Held og lykke. Det er afgjort “besværet værd”.

Læs artikler om: , , | Af: Benny Damsgaard |

  • RSS PocketFreak.dk