Sti > Forside / Archive by category 'Spørg Læserne'

Boganmeldelser på dansk – Abonnér via RSS

Spørg læserne: Den bedste mininote med 5+ timers batterilevetid

10. juni 2009 | 25 kommentarer | Kategori: Hardware, Spørg Læserne

På mininote.dk – og af venner og bekendt – får vi tit spørgsmål om hvad man skal købe. Men hvad er egentligt det bedste køb lige nu hvis man spørger dig? Hvad ville du købe – eller har allerede købt? Og hvorfor?

Eneste krav er mere end 5 timers batterilevetid og et godt tastatur. Så skyd løs i kommentarfeltet nedenfor.

| Af: Lars Jacobsen |

Mange nye MID’s: Skal vi tage os af det?

11. april 2009 | 3 kommentarer | Kategori: Spørg Læserne

samsung_q1_ultra__jpgDen fine hjemmeside Pocketables.net har et overblik over en række nye MID’s. For udeforstående så er en MID en såkaldt Mobile Internet Device. Det er små enheder, ofte med udskydelige tastaturer og en lille skærm – men stadig med Windows XP.

En af de første var Samsung Q1 – og jeg kan huske at jeg prøvede både den og Asus RH1 uden at falde for dem. Især manglen på tastatur var en dræber. Det var et klassisk eksempel på en enhed jeg MÅTTE have – og da jeg havde modtaget den, så vidste jeg efter tre minutter at det ikke var noget for mig.

Så helt ærligt: Er MID’s ikke, efter lanceringen af mininotes, rimeligt døde uden for specielle jobfunktioner hvor størrelsen er altafgørende? Kunne du for eksempel klare dig uden et rigtigt tastatur på en pc?

Læs artikler om: , , | Af: Lars Jacobsen |

Mininotes vi ville vælge

4. marts 2009 | 17 kommentarer | Kategori: Spørg Læserne, Tips & Tricks

Vi bliver ofte spurgt hvilke mininotes, som vi synes er de mest interessante pt. – eller om der er modeller på vej, som man skal vente på. Så vi har taget tyren ved hornene og vover her at give vores bud på de mininotes vi finder interessante.

Husk, at der er tale om et individuelt valg baseret på pengepung og brugsmønster – du kan sagtens have et bedre bud til netop dit brug. Men det er derfor vi har kommentarfelter.

Samsung NC10Kasper: For mig er mobilitet det afgørende. Jeg har en 15″ bærbar både hjemme og på jobbet, men min mininote skal ligge i tasken hver dag. Skærmens størrelse er knap så vigtig.

Skulle jeg købe i dag, så valgte jeg nok Samsung NC10 for det gode tastatur og store batteri – og en fornuftig pris/ydelse. Naturligvis med 3G-modem indbygget – USB-modems er totalt 2008. Men jeg kunne i høj grad også godt lade mig friste af Asus Eee PC S101.

Men jeg vil helst vente på HP 2140/2150 med højopløst skærm, som jeg satser på kommer inden sommer. Desværre er der ikke udsigt til, at Sony Vaio P kommer til Danmark – tror ellers, at den kunne opfylde alle mine drømme, bortset fra prisen, som er absurd høj, selvom dollar/yen-kurserne er favorable.

Asus Eee PC 1008HALars: Jeg har prøvet de fleste modeller på markedet og er pt. vild med Eee 1002HA og Samsung NC10. Jeg er dog lidt træt af at have mit 3G-modem dinglende i siden. Indtil for kort tid siden troede jeg, at det skulle være en Sony Vaio P, men for det første er prisen stadig på den forkerte side af 7.000 kroner og for det andet er jeg ret bekymret over den høje opløsning på en 8” skærm.

Så den maskine jeg venter på er nok enten Acer One 10” med seks-cellet batteri og indbygget 3G-modem – eller den nye Eee 1008HA, hvis ikke jeg skal vente for længe på den.

Læs artikler om: , , , , , , , | Af: Lars Jacobsen |

Opgrader din mininote

8. februar 2009 | 13 kommentarer | Kategori: Hardware, Spørg Læserne, Tips & Tricks

lenovo-s101Vi har lige fået en Lenovo s10 ind på mininote som vi er ved at lege lidt med. Umiddelbart lever den ikke helt op til vores forventninger til en Lenovo, men den har en god detalje: Under et låg i bunden er der direkte adgang til harddisken på 2,5″ tommer og den enlige RAM-klods. Så det vil være en smal sag at opgradere til f.eks. 2 gigabyte RAM og en 320 gigabyte harddisk eller et SSD-drev.

Det fik mig til at tænke på hvad modeller der ellers er nemme at gå til når indmaden skal forbedres. Jeg har prøvet at samle en oversigt her – er der nogen som mangler, så smid en kommentar så vi kan blive klogere:

Acer Aspire One: Håbløs. Jeg har personligt skilt min Acer One (Linux) ad flere gange og for at sætte mere RAM i skal keyboard, kabinet, wifi-kort og til sidst motherboard løftes ud. Kun for den avancerede brugere. Se guide til at skille Acer One helt ad her.

HP2133: Ikke nemt, men til at klare. Se en guide her.

MSI Wind: Middel til nem. Se PC Worlds guide til opgraderingen her.

Lenovo s10: Nem. Der er en plade i bunden som giver direkte adgang til både hukommelse og harddisk. Se billedet her.

Samsung NC10: Nem. Der er efter sigende indbygget en låge i bunden til hukommelsen. Se guide her. Vores nc10 er på kontoret, så vi kan ikke bekræfte det – update følger.

…men hvad med Eee 901 eller LG X110? Skriv en kommentar hvis du har prøvet det eller ved hvordan.

Læs artikler om: , , , , , , | Af: Lars Jacobsen |

Spørg læserne: Skal jeg købe i udlandet?

20. december 2008 | 3 kommentarer | Kategori: Spørg Læserne

At folk er så vilde med mininotes er kommet bag på de fleste, især producenterne. Derfor er de lidt bagud, hvilket vi især oplever her i Danmark. Normalt er vi gerne med i første bølge, når en ny model lanceres, men når det kommer til mininotes, så har vi jævnligt oplevet, at de ikke har kunnet købes i Danmark, eller at der gik lang tid.

Da den første Asus Eee PC 701 eksempelvis blev lanceret, måtte vi her på redaktionen faktisk finde en netbutik i Hong Kong, der var villige til at sende den til Danmark. Ligeledes med HP 2133, som en kammerat i USA måtte indkøbe for os.

Men det er ikke kun et spørgsmål om, hvorvidt man overhovedet kan købe maskinerne her i landet. Prisen her i Danmark er ofte væsentligt højere end selv andre EU-lande. Det er der flere årsager til: Maskinerne skal fordanskes med dansk tastatur og software. Samtidig skal man sikre sig, at de lever op til de hergældende regler, bl.a. CE-mærkninger osv. Endelig skal der også være dokumentation (normalt en lille manual eller vejledning), som lovgivningen kræver er på dansk. Og vigtigst af alt er nok, at producenten eller importørens support, logistik osv. skal have maskinen ind i systemet. Når der pludselig bliver solgt flere tusinde Acer Aspire One, så skal Acers danske organisation også være i stand til at håndtere RMA-sager, support-henvendelser osv., ligesom salgsorganisationen skal uddannes.

Man tager altså ikke bare en helt ny produkt-type ind. Det koster penge, og derfor er maskinerne ofte lidt dyrere her i Danmark, desværre. Det er jo lettere at dele de omkostninger ud på et stort tysk eller fransk marked, eksempelvis.

Alt det leder hen til et spørgsmål, som mange læsere stiller os: Skal jeg købe en mininote i udlandet?

Der kan som sagt være flere gode grunde til at gøre det: Maskinen fås ikke i Danmark – eller også er den dyr i danske kroner. Samtidig er den aktuelle finanskrise jo med til at gøre det til en lukrativ forretning eksempelvis at handle i pund eller dollars. Kurserne er simpelthen gode.

Men man skal huske følgende:

* Du får ikke en dansk maskine. Dvs. der er ikke danske tegn på selve tastaturet. I Windows XP kan du let få adgang til danske tegn, men så kan du ikke stole på, hvad der står på tasterne. De bliver flyttet rundt omkring.

* Tænk på strømforsyningen. Hvis den ikke passer til danske stik, så skal du også have en adaptor, og den kan være generende i bestemte stikkontakter.

* Du får ikke dansk software. Hvis du ikke er vant til en engelsk Windows XP, så kan det være svært at finde bestemte programmer og funktioner. Ligeledes med anden installeret software.

* Du får ingen dansk support. De fleste producenter/importører yder ikke support på maskiner købt i udlandet. Det er en del af de ekstra pris du betaler her i landet.

* Du har ikke samme fortrydelsesret som i Danmark. I Danmark kan du fortryde køb over nettet i op til 14 dage.

* Du har ikke samme forbrugerbeskyttelse. Købeloven giver dig eksempelvis to års reklamationsfrist, og mange danske butikker yder eksempelvis op til et års garanti (bedre end købeloven). Hvis der er problemer med din udenlandske maskine er du henvist til den forhandler, du har købt den hos – og ofte har udlændinge eksempelvis ikke adgang til at klage til forbrugerklagenævn (hvis de overhovedet findes).

* Du risikerer at skulle betale told og moms. Hvis du køber indenfor EU, så er der ingen ko på isen. Men køber du uden for EU, så er der efterhånden stor sikkerhed for, at SKAT opsnapper pakken og afkræver dig told og moms. Tolden er sjældent særlig stor, men momsen er jo 25 % oveni det totale beløb, dvs. også forsendelsesomkostningerne.

* Det tager ofte lang tid at modtage varer sendt fra udlandet og der er mange kurer-selskaber, som fungerer underligt her i landet. Især hvis man handler som privatperson. På den måde risikerer du at skulle køre ud til et stort lager i et industrikvarter og hente din pakke, fordi du ikke var hjemme kl. 11.30, da de forsøgte at aflevere din pakke.

Alt i alt er det svært at give præcise råd i denne sag, men man skal naturligvis veje besparelsen på købet op imod de risici og øgede omkostninger, det kan være forbundet med.

Når det er sagt, så er kommentarer fra jer – kære læsere – mere end velkomne. Hvad er jeres erfaringer med køb i udlandet? Gode som dårlige? Smid en kommentar.

| Af: Kasper Hyllested |

Spørg Læserne: Hvilken mininote skal jeg vælge?

14. oktober 2008 | 25 kommentarer | Kategori: Spørg Læserne

Spørg LæserneVi har fået en mail fra en af vore læsere, René, som stiller det efterhånden klassiske spørgsmål: Hvad skal jeg vælge? Nu får I, kære læsere, mulighed for at hjælpe René – og andre, der er i samme situation. Smid en kommentar med dine anbefalinger og advarsler.

Her er et uddrag af Renés mail:

Jeg har kigget en del på den helt nye msi wind 100 med den 160 gb store harddisk.. er der et bedre eller stærkere alternativ på det danske marked lige nu eller kommer der noget snarest, så det ville være dumt at købe den?..

er sgu lidt usikker på hvad man skal vælge, når der hele tiden kommer nye modeller på markedet..
Hvis jeg vælger den nye msi, ville det så være de ekstra 500 kr. værd at få fat 1 gb ram mere i?..

Kom med dit bud? Smid en kommentar her.

Læs artikler om: , | Af: Kasper Hyllested |

  • RSS PocketFreak.dk