Sti > Forside / Archive: oktober 2008

Boganmeldelser på dansk – Abonnér via RSS

Her er den manglende Bluetooth-driver til Medion Akoya Mini

29. oktober 2008 | 2 kommentarer | Kategori: Medion, Tips & Tricks

Medion Akoya MiniEr du en af de sikkert mange danskere, der netop har købt ALDI’s mininote-tilbud, Medion Akoya Mini? Og har du også nu fundet ud af, at der ikke er en driver til den medfølgende Bluetooth USB-dongle på harddisken – selvom det er, hvad manualen siger?

Fortvivl ikke! Vi har løsningen klar.

En af mininote.dk’s faste læsere, Martin, har fundet ud af, at man kan hente driveren på Medions danske support-hjemmeside.

Gå ind på medion.dk.

Søg i fritekst-feltet på “E1210″ (uden anførselstegn), og hent den rette version af driveren. Så burde du være kørende igen.

Læs artikler om: | Af: Kasper Hyllested |

Spil på Acer Aspire One – Linux versionen

29. oktober 2008 | 2 kommentarer | Kategori: Acer, Software, Tips & Tricks

Hardwaren og softwaren på Linux modellen af Acer Aspire One signalerer ikke umiddelbart spillecomputer, men det er med ganske enkle opdateringer og lidt omtanke muligt at få en række ganske gode spiloplevelser på maskinen.

Jeg vil i denne artikel koncentrere mig om de spil som er skrevet direkte til Linux. Ved hjælp af programmer som f.eks. WINE og Cedega er det også muligt at afvikle Windows spil på en Linux maskine. Det vil jeg komme tilbage til i en senere artikel.

Opdater software kilder og drivere
Inden du går i gang med for alvor at eksperimentere med spil på maskinen, vil jeg anbefale, at du opdaterer dine softwarekilder og dine grafikkortdrivere.

Avanceret højremenu
I forhold til det første så bruger Linux et såkaldt pakkesystem til at hente og installere ekstra software. Som jeg har skrevet om tidligere, er der installeret Linpus Lite på Acer Aspire One. En distribution som er baseret på Fedora 8.

For at gøre oplevelsen lettere for nye Linux brugere har Acer lagt et menusystem ind over den normale Linux-brugerflade. Alt har dog en pris, og menusystemet gør det svært for alvor at komme i dybden og udnytte maskinens potentiale.

Inden vi går i gang, skal vi derfor have låst maskinen lidt op og have adgang til en mere avanceret højerekliksmenu. Det kan du læse mere om her.

Når du har den avancerede menu, kan du højreklikke og under System -> Add/Remove Software installere nye programmer og spil fra de officielle Fedora arkiver.

Nye softwarekilder
For nylig skete der desværre det, at der var et hackerangreb Fedoras servere. Selvom der ikke var tegn på, at nogen af pakkerne blev inficeret, valgte Fedora alligevel at lave helt nye kilder og fremover kun opdatere disse.

Som udgangspunkt er maskinen sat op til at bruge de gamle softwarekilder, men med et par enkle kommandoer kan du sætte dem op til at bruge de nye. Læs her hvordan.

Du har nu adgang til de nyeste pakker til din maskine. Jeg vil dog med det samme advare imod at opdatere alle pakker på maskinen. Det vil ødelægge systemet, og den eneste kur er en geninstallation.

Opdater dine grafikkortdrivere
De grafikkortdrivere der er installeret på maskinen, når du får den, er ikke de nyeste der findes til det indbyggede Intel grafikkort. Derfor er det første du bør gøre, hvis du vil have det meste ud af især dine 3D spiloplevelser, er at opdatere dine grafikkortdrivere.

At opdatere grafikkortdrivere på en Linux maskine er en anelse mere kompliceret end på Windows, hvor du bare skal dobbeltklikke på en installationsfil. Det er dog til at overskue, hvis du følger denne guide. I korte træk skal du køre et script som installerer nogen filer, opdatere xorg (google en fil kaldet xorg-x11-server-Xorg-1.3.0.0-47.fc8.i386.rpm og instaler den ved at dobbeltklikke) og derefter rette i et par konfigurationsfiler.

Husk at tage backup inden du går i gang og vær opmærksom på at skrive kommandoerne nøjagtigt af. Det nemmeste er klart at kopiere kommandoerne direkte ind i terminalen.

Allerede installerede spil
Vi er nu klar til at begynde at spille for alvor.

Når du køber en Acer Aspire One med Linux er der allerede installeret en række ganske udmærkede spil. Dem kommer du til ved at klikke på spilikonet på skrivebordet. Et par af spillene er prøveversioner af kommercielle spil, men der er også installeret klassiske opensource spil som f.eks. Frozen-Bubble 2 og SuperTux. Især det første er ganske vanedannede.

Frozen-Bubble 2

Frozen-Bubble 2


Super Maryo Chronicles
Hvis man er til klassiske platformspil, er der ingen vej uden om Super Maryo Chronicles (det er ikke en stavefejl). Spillet kan hentes her.

Man skal hente versionen til Fedora 8, og hvis du også vil have musik undervejs, skal du også hente ekstrapakken med musik.

Spillet installeres ganske let med dobbeltklik på pakken. Og du starter spillet ved at højreklikke (avanceret menu) og vælge spillet i menuen->Games.

Super Maryo Chronicles

Super Maryo Chronicles

3D spil
En af de mest klassiske 3D spil på Linux er det såkaldte PlanetPenguin Racer. Det handler i korte træk om, at du ”glider” en pingvin ned af et bjerg og samler sild op på undervejs. Hvis du har opdateret dine grafikkortdrivere, kører dette spil ganske fornuftigt og beviser, at det er ganske kraftfuld hardware som Acer har formået at pakke ned i den lille maskine.

Planet Penguin Racer

Planet Penguin Racer

PlanetPenguin Racer findes ikke på Fedoras servere, så derfor skal du google en fil som hedder ”ppracer-0.3.1-13.fc8.i386.rpm”. Den fylder ca. 6MB, og du installerer også den ganske let ved at dobbeltklikke på filen.

Add-remove software + Google = mange gode spiloplevelser
Gennem Add-remove software kan du hente mange andre gode spil. Personligt vil jeg en anbefale spil som Glaxium og B.A.L.L.Z. Bemærk at spillene ikke som udgangspunkt kommer frem i menusystemet på forsiden, men kun kan findes højreklik->Games.

Det er ikke alle spil der findes i de officielle kilder, så du kan også bruge Google til at søge rundt. Det eneste du skal huske er, at spillet skal være i en version der kan køre på Fedora 8.

Nu er det bare med at komme i gang. Let the games begin ….

Jeg svarer som altid gerne på spørgsmål.

| Af: Benny Damsgaard |

HP lancerer mininote-website

29. oktober 2008 | Kommentarer slået fra | Kategori: HP

HP har i forbindelse med lanceringen af de to nye mininotes, HP Mini 1000 og 700, også lanceret et særligt website om maskinerne.

Her kan man bl.a. se noget af det tilbehør, som HP sælger til maskinerne, ligesom man kan finde flere informationer om det særlige software, som er præ-installeret på maskinerne.

Se selv mere på hp.com

Læs artikler om: , | Af: Kasper Hyllested |

Første test af HP Mini 1000

29. oktober 2008 | Kommentarer slået fra | Kategori: HP

Selvom HP først nu har frigivet oplysninger om deres nye Mini 1000, så har engadget.com allerede haft fingrene i maskinen og begået en såkaldt “hands on”-artikel.

Her kan man bl.a. læse mere om den nye software, som HP har udviklet til sine mininotes.

Et af de store spørgsmål ved HP Mini 1000 og 700′eren er dog ikke afklaret endnu: Hvor høj er opløsningen på skærmen?

HPs første mininote, HP 2133, havde en høj opløsning, men meget kunne godt tyde på, at det ikke er tilfældet med de nye skærme. HP har nok ønsket at holde prisen nede og levetiden på 3-celle-batteriet oppe, og har derfor valgt en mindre skærmopløsning.

Ydermere ser det ud til, at HP har fundet på nogle interessante udvidelsesmuligheder.

Standardbatteriet er på tre celler, men HP skulle være klar med 6-cellet version til januar. Indbygget 3G-modem skulle allerede komme i december.

HP skulle også lancere et “HP Mini Mobile Drive”, der indeholder en SSD-disk. Umiddelbart er det blot et almindeligt USB-drev, men der er en særlig port til det på maskinen, så det forsvinder fuldstændig, når man sætter det i.

Derudover skulle HP planlægge at lancere et såkaldt “HD video decode accelerator mini-card.” Det er ikke helt sikkert, hvad det dækker over, men formodentlig noget hardware, som gør det let og hurtigt at afvikle HD-video på maskinen.

Bemærk i øvrigt, at prisen ifølge Engadget bliver $399 for HP Mini 1000.

Læs Engadgets artikel og se de mange billeder her.

UPDATE:

Så er det blevet afklaret, hvad skærmopløsning de nye HP-maskiner får:

HP Compaq 700 får en 10.2″ Single channel-skærm med en opløsning på 1024×600.
HP Mini 1000 får en 10.1″ Single channel-skærm (Brightview Infinity Display) med en opløsning på 1024×576

Læs artikler om: , | Af: Kasper Hyllested |

HP klar med nye mininotes

29. oktober 2008 | 10 kommentarer | Kategori: HP

HP Mini 1000Som vi skrev om forleden, så er HP nu klar med afløserne til HP 2133 Mini.

HP afslører overfor mininote.dk, at der kommer to nye netbook-serier, HP Mini 1000 og Compaq Mini 700, til privatbrugere med store 10,2 tommer skærme, Windows XP og Intel Atom processor.

HP Mini-Note 2133 blev lanceret i Danmark for nogle måneder siden. Den er mest beregnet til forretningsfolk, men snart kommer der to nye netbooks fra HP til privatbrugere:

- Vi har oplevet en enorm efterspørgsel efter netbooks og kommer derfor nu med to nye serier, der kan klare alle de basale pc-behov på farten. De kommer også med helt ny software, der gør det endnu lettere at være på farten. Og så har de et stort dansk tastatur, så man ikke mærker forskel på at skrive på dem i forhold til almindelige bærbare, siger Mogens Balle, markedschef hos HP.

De to nye netbooks hedder HP Mini 1000 og Compaq Mini 700 og vil som standard have 10,2 tommer skærme, stort dansk tastatur, Windows XP og den nye Intel Atom processor, så man kan forvente en lang batterilevetid.

Compaq Mini 700 er den lille personlige assistent
Compaq Mini 700 er en lille netbook, der blot er 2,5 cm tyk, så den giver maksimal mobilitet og har et stiligt sort design. Der er indbygget webcam og mikrofon, trådløst netværk og Bluetooth. Med den store 10,2 tommer widescreen BrightView skærm og et tastatur i næsten fuld størrelse (92 pct. af normal), hvor bogstaverne er placeret samme sted som på normale tastaturer og en vægt på et kilo, er det meget komfortabelt at bruge Mini 700 til internet og andre dagligdags pc-opgaver. Med indbygget webcam og mikrofon kan man holde kontakten med venner og familie uden problemer. Da kræfterne kommer fra den strømbesparende Intel Atom N270 (1,6 GHz) processor holder batteriet længe.

HP Mini 1000 med nyt HP software
HP Mini 1000 i et onyx-kabinet med et hvirvel-mønster er også blot 2,5 cm tyk og har en vægt på 1,1 kg, så den er til at have med overalt. Den har en 10,2 tommer widescreen BrightView skærm og et tastatur i næsten fuld størrelse (92 pct. af normal). Den drives ligeledes af en kraftig Intel Atom N270 (1,6 GHz) processor. Harddisken er en superstille SSD-harddisk. Der er indbygget webcam, mikrofon, trådløst netværk og Bluetooth, så man altid kan blive forbundet til net eller andre mobile enheder, hvor end man er.

HP lancerer samtidig sit nye Mobile Internet Experience og HP MediaStyle-software på Mini 1000. Det er software, som gør det nemmere at se videoer, fotos, lytte til musik og meget mere. Med en overskuelig brugerflade er det muligt at opdele pc’ens skrivebord i kategorier som favorit-programmer, hjemmesider, video, musik, e-mail og andet. Webdelen kan tilpasses med ens fire favorit-hjemmesider. Samtidig bliver opstartstiden minimeret, da der er øjeblikkelig adgang til net-browser, e-mail, onlinevideo og videochat. Med den ekstra USB-enhed, HP Mini Mobile Drive, er det muligt at få op til 8 GB ekstra harddiskplads.

HP Mini 1000 Vivienne Tam Special Edition
HP Mini 1000 fås også i en Special Edition, hvor designeren Vivienne Tam har dekoreret en Mini 1000 med sin “China Chic” stil. Det er et skarpt rødt design med bl.a. lyserøde og lilla blomster. Det beskyttende hylster, der medfølger, er i samme design.

Vivienne Tam Special Edition er HP’s første computer skabt af en modedesigner. Det vejer blot 1,1 kg med en skarp 10,1 tommer BrightView Infinity skærm, Intel Atom N270 (1,6G Hz) processor, webcam, mikrofon, trådløst netværk samt Bluetooth.

Tilgængelighed
* HP Compaq Mini 700 kan købes i danske butikker fra april 2009. Prisen er endnu ikke fastsat.
* HP Mini 1000 kan købes i danske butikker fra april 2009. Prisen er endnu ikke fastsat.
* HP Mini 1000 Vivienne Tam Special Edition kan købes i danske butikker fra april 2009. Prisen er endnu ikke fastsat.

HP starter med at sælge engelske versioner af de nye netbooks i visse lande i Europa omkring årsskiftet. Hvornår vi får dem at se i Danmark er endnu uvist.

Læs artikler om: , , , | Af: Kasper Hyllested |

Tip: Hurtigere hastighed på 3G-forbindelsen

28. oktober 2008 | Kommentarer slået fra | Kategori: Tips & Tricks

Der kan være stor forskel på, hvor hurtigt den samme internet-forbindelse kører på forskellige computere. Det skyldes ofte forskellige indstillinger i brugen af netværket på PC’en. Hvis de ikke er optimeret, så kører forbindelsen langsommere.

Problemet kan især opleves på mobilt bredbånd over 3G-forbindelser, som er meget populære sammen med mininotes.

Man kan selv forsøge sig med at tweake indstillingerne, men man kan også bare hente og installere det lille program TCP Optimizer, som klarer opgaven for dig automatisk eller som lader sig selv lege med indstillingerne.

Programmet kan give markante forbedringer, og vi har her på mininote.dk selv oplevet en forbedring på 12 pct. på en 3G-forbindelse fra 3 på en HP 2133 Mininote, der kører Windows Vista.

Inden man installerer – og efter installation og reboot – kan man køre en hastighedstest for at checke, hvor meget man har forbedret sin netforbindelse. Der findes mange hastighedstest, bl.a. TDCs og IT- og Telestyrelsens Bredbåndsmåler

Hent programmet SG TCP Optimizer og læse mere her.

| Af: Kasper Hyllested |

HP på vej med ny mininote: HP Mini 1000

28. oktober 2008 | 1 kommentar | Kategori: HP

HP Mini 1000

Prisen på HPs 2133 Mini-note begynder at falde (i andre lande, i hvert fald), og det kunne indikere, at HP forsøger at tømme lagrene for at gøre plads til en ny model.

Og ifølge flere blogs, så er det netop, hvad HP er i gang med. De lancerer snart HP Mini 1000, som bl.a. er set på HP’s website.

Desværre har vi endnu ikke megen information om HP Mini 1000, men vi kan umiddelbart sige følgende:

* Prisen starter ved $399
* Den vejer 2,25 pund, hvilket er lidt mindre end 2133′eren
* Den er under 2,5 cm tyk
* Det ser ud til, at skærmen er på 10 tommer (hvilket også kan forklare 1000-tallet i navnet)

Det mest interessante er dog stadig uklart. HP valgte at bruge VIAs C7-processor til den første mininote, men kaster de sig nu i armene på Intels Atom – eller bliver et den første mininote med VIA’s nye Nano-processor?

Derudover bliver det interessant, om HP holder fast i den høje opløsning på skærmen (1280×768) som 2133′eren havde. Den vil især gøre sig godt på en lidt større skærm og det ville helt sikkert betyde, at HP vil holde fast i den positive omtale, som 2133′eren fik for sin skærm.

Læs artikler om: , , | Af: Kasper Hyllested |

Blogger finder Apples mininote

28. oktober 2008 | 1 kommentar | Kategori: Nyhed

Apple har flere gange afvist, at det overhovedet er muligt at lave en ordentlig computer til under $500, og derfor også afvist planer om en mininote.

Men bloggeren John Markoff har i en post på sin blog hævdet, at en søgemaskine, som han har lovet ikke at afsløre navnet på, har registreret en Apple-computer med et display, der ikke matcher nogen kendt model, men som i størrelse ligger et sted mellem en iPhone og en MacBook.

Læs selv mere her.

Læs artikler om: | Af: Kasper Hyllested |

Lenovo S10 får topkarakter af Wired

28. oktober 2008 | 1 kommentar | Kategori: Lenovo

Lenovo ideaPad S10Lenovo IdeaPad S10 er en af de bedste mininotes på markedet. I hvert fald, hvis det står til Wired.com, som har testet flere mininotes.

S10 vejer lidt mere end 1,2 kilo, og kører på Intels 1,6Ghz Atom-cpu. Du får også de obligatoriske 1GB ram, men så er der også opgraderinger på flere andre pladser. For det første er skærmen 10,2 tommer mod de 8,9 tommer som flere andre producenter vælger, og harddisken har også fået et skub op til 160GB, så du ikke skal spare på musik og video, bare fordi du bruger en netbook.

Lenovo S10 kører Windows XP, og selvom der ikke er tale om et ydelsesmonster, giver Wired S10 karakteren 9 ud af 10 og siger at den er helt i toppen af netbook-kategorien. Et stort plus er prisen, der begynder ved 400 dollars, altså 2100 kroner, hvilket tyder på at den også bliver konkurrencedygtig når den engang når til Danmark.

Kilde: Wired.com via aod.dk

Læs artikler om: , | Af: Kasper Hyllested |

Dell Mini 9 får storebror

28. oktober 2008 | 2 kommentarer | Kategori: Nyhed

Dell har netop annonceret at deres Mini 9 får en storebror på 12 tommer. Godt nok kan vi ikke købe Mini 9 endnu i Danmark, men måske vil Dell få lidt fart på nu hvor der er to modeller at vælge imellem.

Som en lidt særlig ting har Dell valgt at udstyre 12,1″ modellen med Windows Vista. Noget som ellers kun HP 2133 har. Senere vil der være udgaver med både Windows XP og Ubuntu Linux.

Dell skriver selv:

The Inspiron Mini 12 will be available in UK, Ireland, France, Germany and Austria in mid-November via regional www.dell.com stores. Ubuntu and Windows XP® operating systems also will be available before the end of the year, and availability will also expand to Spain and Italy.

Solid Construction & Connectivity
With a starting weight of only 1.23kg 2 , and only 23.4mm thick, the Inspiron Mini 12 includes such features as:

* Windows Vista Basic, built-in webcam, 1GB RAM, and 80GB mechanical hard drive, providing ample capacity for mobile applications, content creation and storage.
* Built-in Bluetooth® and 802.11b/g wireless.
* A sharp, 12.1-inch WXGA display, offering wider viewing angles, and exceptional brightness.

| Af: Lars Jacobsen |

  • RSS PocketFreak.dk