Sti > Forside / Archive: december 2008

Boganmeldelser på dansk – Abonnér via RSS

Gode gamle spil til din mininote

30. december 2008 | Kommentarer slået fra | Kategori: Software, Tips & Tricks

Langt de fleste mininotes er baseret på Intels Atom-processor, og selvom den yder flot, så er det ikke just spillemaskiner. I hvert fald ikke, hvis man vil spille de nyeste 3D-spil.

Men mindre kan jo også gøre det. Og vi er nok ganske mange, som har brugt adskillige timer på at spille spil, der i dag betragtes som “gamle” eller måske “forældede”. Ikke desto mindre så er lidt ældre spil oplagte på mininotes.

Og derfor kan man med fordel enten gå på jagt i kælderens gemmer efter de gamle spil, eller tage et smut over på en ny hjemmeside med det sigende navn “Good Old Games“. Her finder man nemlig en masse klassiske spil, som sælges ganske billigt og uden DRM-begrænsninger. Man finder bl.a. de klassiske FAllout-spil, Jagged Alliance og mange andre spændende titler. De fleste spil koster et par dollars, og der er sørget for, at det er “de nyeste versioner”, der er tilgængelige. Samtidig har folkene bag sikret sig, at spillene kan afvikles på Windows XP og/eller Vista, så de fleste mininotes skulle kunne følge med.

Der er også et par gratis spil, man kan hente og prøve af. Og det hele sker altså ovre på gog.com

Læs artikler om: | Af: Kasper Hyllested |

Psion gør krav på netbook-navnet

28. december 2008 | Kommentarer slået fra | Kategori: Nyhed

Psion netbookKan du huske Psion? For år tilbage var de blandt de første – og største – producenter af små håndholdte computere. I dag kender ingen dem rigtigt. Men dengang lavede de altså en lille computer baseret på Microsofts Windows CE (der i øvrigt stadig er kernen i Windows Mobile og bruges på mange GPS’er og andre enheder) som de kaldte Psion Netbook.

Og naturligvis registrerede de ordet “netbook” som et varemærke. Det var der bare ikke rigtig nogen, der tog højde for, da Intel sidste år lancerede deres Atom-processor og begyndte at kalde de små maskiner, som opstod i kølvandet på Asus Eee PC’s succes, for netop “netbook”.

Nu har Psion så gjort opmærksom på eksistensen af deres varemærke, men desværre på en noget besynderlig måde. De har sendt et såkaldt “cease & desist”-brev til en række websider, som benytter “netbook” som en del af deres navn. I brevet kræver Psion, at man holder op med at bruge betegnelsen netbook, med mindre man skriver om Psion Netbook, forstås.

Ifølge Psion er brevene sendt til producenter og annoncører, men også i hvert fald en enkelt blogger er blevet juridisk irettesat af Psion.

Psion har helt sikkert juraen på sin side. De har ganske korrekt registreret “netbook”-navnet, men man kan undre sig over, at de først reagerer nu – og at de ikke reagerer overfor Intel, der fandt på at kalde de små maskiner for netbooks. Det er da underligt, at de går efter annoncører og hjemmeside-ejere i stedet for chipgiganten.

Men når det er sagt, så har kan vi da også godt lige forklare – igen – hvorfor vi har valgt at kalde de små maskiner for mininotes i stedet for netbooks. Da vi oprettede mininote.dk var netbook-begrebet ikke helt så dominerende, som det er blevet, og der var stadig stor tvivl om, hvorvidt det ville blive en kamp mellem Intel, Via og AMD. Derfor var der stor sandsynlighed for, at Intels navn – netbook – blot ville blive en lille del af et marked, som ville få to-tre forskellige type-betegnelser. Samtidig dækker ordet mininote i vore øjne meget godt emnet – nemlig små (mini) bærbare computere (notebooks). Endvidere kan man faktisk også forstå ordet på dansk og ikke kun på engelsk. Og vi er trods alt en dansk hjemmeside.

Læs artikler om: , | Af: Kasper Hyllested |

11 Linux-programmer til Acer Aspire One

28. december 2008 | 1 kommentar | Kategori: Acer, Software

Har du købt (eller måske fået) en Acer Aspire One med Linpus Linux-operativ-systemet på, så læs med her.

Acer har nemlig netop tilføjet 11 nye programmer og spil til deres FTP-server. Blandt programmerne er Firefox 3, Tux Racer-spillet og en række andre programmer.

Programmerne kan som sagt hentes frit fra Acers FTP-server, som findes på ftp://ftp.acer-euro.com/netbook/aspire_one_110/linux/application/

Hvis nogen af vore læsere har mod på at undersøge sagen nærmere, så hører vi gerne om erfaringer i kommentarerne.

Læs artikler om: , , | Af: Kasper Hyllested |

Mininotes og atomubåde

26. december 2008 | Kommentarer slået fra | Kategori: Software

windows_xp_logo-thumbDe fleste mininotes sælges efterhånden med Windows XP. Fordi Linux trods alt er for stor en udfordring for standardbrugerne og Windows Vista er en for stor mundfuld for hardwaren. Vi har dog fået et par konkrete meldinger om, at Windows 7 kører rimeligt på en eksisterende LG mininote.

Men tilsyneladende er det ikke kun mininotes der kan lide det lettere, men noget mere usikre, styresystem. Også en række britiske atomubåde er, ifølge Business.dk, klar med styresystemet. Vi gætter dog på, at de fleste af os ville have svært ved at genkende XP som vi kender det.

Læs artikler om: | Af: Lars Jacobsen |

Asus Eee dominerer i Europa

24. december 2008 | 5 kommentarer | Kategori: Asus Eee PC

Analysefirmaet GfK er klar med julegave til Asus dermed sikkert en fin bonus til direktionen. For ifølge GfK har Asus nået en markedsandel på hele 60% i Europa. Enkelte lande som Polen skulle der, ifølge analysen, være hele 61 procentpoint ned til nærmeste konkurrent.

På mininote.dk er vi enige i, at 2008 har været et godt år for Asus. I 2009 bliver det interessant, om de gode takter i modeller som S101 kan bringes ind i de billigere modeller som 900-serien. Den største konkurrent pt. ser ud til at være Acer, hvis Aspire One storsælger i blandt andet Danmark. Alt det andet fra Toshiba, Lenovo, Samsung og de andre er i den sammenhæng bare småpjat.  

Så vil Asus holde skansen i 2009? Eller vil Acer overtage?

Læs artikler om: , | Af: Lars Jacobsen |

Windows på 90 pct. af alle mininotes

20. december 2008 | 2 kommentarer | Kategori: Nyhed

Asus Eee PC 900Mange troede, at mininotes skulle køre Linux, men også her har Microsoft sejret. Acer og andre store netbook producenter bekræfter overfor itwire.com, at Microsofts Windows XP er totalt dominerende, når det gælder mininotes. Der er installeret Windows på 90 procent af de maskiner, der bliver solgt nu.

De første Asus Eee PC’s solgtes med en Xandros Linux-installation, og alene i 2007 havde Asus solgt næsten en million af de små computere. Men så lavede Microsoft en fin aftale, som gjorde det muligt at sælge Windows XP for en lav pris, og så vendte salget.

- Vores Windows XP netbooks sælger mere end ni gange bedre end Linux-udgaven, siger Henry Lee, der er produktchef hos Acer i Australien til ITwire. Det samme billede tegner sig også i resten af verden, og det er hovedsageligt Linux-entusiaster der nu køber netbooks med det gratis styresystem frem for Windows.

Kilde: ITwire via aod.dk

Læs artikler om: , | Af: Kasper Hyllested |

Gamer-chipsset på vej til mininotes

20. december 2008 | 2 kommentarer | Kategori: Nyhed

chipsetMininotes defineres ofte som små bærbare computere, der kan det meste – bare ikke spille spil. Men det skal der laves om på. De store chipproducenter har i hvert fald gang i udviklingen af nye chipsets til mininotes, som skal gøre det muligt at afvikle 3D-spil på Intel Atom-platformen.

NVIDIA er ifølge aod.dk blevet enige med Intel om deling af information omkring Atom-processoren, og kan derfor nu præsentere hvad de kalder Ion-platformen. Det er et chipset til netbooks, der bygger på deres succesfulde MCP79 chipset, blot med den ændring, at det er til Atom og ikke Core 2. Den integrerede grafikchip er også den samme, nemlig en GeForce 9400 Mobile.

Nvidia lover 10 gange så høj grafikydelse som nu på netbooks; så nu bliver det muligt også at afvikle 3D-spil på dem. Man skal dog nok ikke forvente at de tungeste spil som for eksempel Crysis kører godt, men der vil være tale om en væsentlig forbedring i forhold til Intel GMA950, som ellers er standard på de fleste mininotes i dag.

Derudover kommer der også muligheden for at tilslutte mininotes til en ekstern skærm med en opløsning på op til 2560 x 1600 pixels display.

Strømforbruget for hele chipsettet inklusive processoren er 18 watt, hvilket er ganske pænt.

Kilde: aod.dk

Læs artikler om: , | Af: Kasper Hyllested |

Spørg læserne: Skal jeg købe i udlandet?

20. december 2008 | 3 kommentarer | Kategori: Spørg Læserne

At folk er så vilde med mininotes er kommet bag på de fleste, især producenterne. Derfor er de lidt bagud, hvilket vi især oplever her i Danmark. Normalt er vi gerne med i første bølge, når en ny model lanceres, men når det kommer til mininotes, så har vi jævnligt oplevet, at de ikke har kunnet købes i Danmark, eller at der gik lang tid.

Da den første Asus Eee PC 701 eksempelvis blev lanceret, måtte vi her på redaktionen faktisk finde en netbutik i Hong Kong, der var villige til at sende den til Danmark. Ligeledes med HP 2133, som en kammerat i USA måtte indkøbe for os.

Men det er ikke kun et spørgsmål om, hvorvidt man overhovedet kan købe maskinerne her i landet. Prisen her i Danmark er ofte væsentligt højere end selv andre EU-lande. Det er der flere årsager til: Maskinerne skal fordanskes med dansk tastatur og software. Samtidig skal man sikre sig, at de lever op til de hergældende regler, bl.a. CE-mærkninger osv. Endelig skal der også være dokumentation (normalt en lille manual eller vejledning), som lovgivningen kræver er på dansk. Og vigtigst af alt er nok, at producenten eller importørens support, logistik osv. skal have maskinen ind i systemet. Når der pludselig bliver solgt flere tusinde Acer Aspire One, så skal Acers danske organisation også være i stand til at håndtere RMA-sager, support-henvendelser osv., ligesom salgsorganisationen skal uddannes.

Man tager altså ikke bare en helt ny produkt-type ind. Det koster penge, og derfor er maskinerne ofte lidt dyrere her i Danmark, desværre. Det er jo lettere at dele de omkostninger ud på et stort tysk eller fransk marked, eksempelvis.

Alt det leder hen til et spørgsmål, som mange læsere stiller os: Skal jeg købe en mininote i udlandet?

Der kan som sagt være flere gode grunde til at gøre det: Maskinen fås ikke i Danmark – eller også er den dyr i danske kroner. Samtidig er den aktuelle finanskrise jo med til at gøre det til en lukrativ forretning eksempelvis at handle i pund eller dollars. Kurserne er simpelthen gode.

Men man skal huske følgende:

* Du får ikke en dansk maskine. Dvs. der er ikke danske tegn på selve tastaturet. I Windows XP kan du let få adgang til danske tegn, men så kan du ikke stole på, hvad der står på tasterne. De bliver flyttet rundt omkring.

* Tænk på strømforsyningen. Hvis den ikke passer til danske stik, så skal du også have en adaptor, og den kan være generende i bestemte stikkontakter.

* Du får ikke dansk software. Hvis du ikke er vant til en engelsk Windows XP, så kan det være svært at finde bestemte programmer og funktioner. Ligeledes med anden installeret software.

* Du får ingen dansk support. De fleste producenter/importører yder ikke support på maskiner købt i udlandet. Det er en del af de ekstra pris du betaler her i landet.

* Du har ikke samme fortrydelsesret som i Danmark. I Danmark kan du fortryde køb over nettet i op til 14 dage.

* Du har ikke samme forbrugerbeskyttelse. Købeloven giver dig eksempelvis to års reklamationsfrist, og mange danske butikker yder eksempelvis op til et års garanti (bedre end købeloven). Hvis der er problemer med din udenlandske maskine er du henvist til den forhandler, du har købt den hos – og ofte har udlændinge eksempelvis ikke adgang til at klage til forbrugerklagenævn (hvis de overhovedet findes).

* Du risikerer at skulle betale told og moms. Hvis du køber indenfor EU, så er der ingen ko på isen. Men køber du uden for EU, så er der efterhånden stor sikkerhed for, at SKAT opsnapper pakken og afkræver dig told og moms. Tolden er sjældent særlig stor, men momsen er jo 25 % oveni det totale beløb, dvs. også forsendelsesomkostningerne.

* Det tager ofte lang tid at modtage varer sendt fra udlandet og der er mange kurer-selskaber, som fungerer underligt her i landet. Især hvis man handler som privatperson. På den måde risikerer du at skulle køre ud til et stort lager i et industrikvarter og hente din pakke, fordi du ikke var hjemme kl. 11.30, da de forsøgte at aflevere din pakke.

Alt i alt er det svært at give præcise råd i denne sag, men man skal naturligvis veje besparelsen på købet op imod de risici og øgede omkostninger, det kan være forbundet med.

Når det er sagt, så er kommentarer fra jer – kære læsere – mere end velkomne. Hvad er jeres erfaringer med køb i udlandet? Gode som dårlige? Smid en kommentar.

| Af: Kasper Hyllested |

Samsung NC10 i Danmark til januar

18. december 2008 | 121 kommentarer | Kategori: Samsung

Samsung NC10Der har været tvivl om, hvorvidt Samsungs bud på en mininote, NC10, overhovedet kom til Danmark, men nu slår Samsung selv fast, at det kommer den. Og tilmed snart. Samsung lancerer sin mininote, NC10, på det danske marked i januar 2009. NC10 er især blevet rost for sit store batteri.

Netop batterilevetiden er en af de små bærbare computeres væsentligste akilleshæle. De fleste maskiner leveres med et batteri på blot tre celler, men Samsung NC10 har den dobbelte kapacitet og derfor er der ifølge Samsung op til 8 timers arbejdstid i den lille maskine.

Den høje driftstid kan også henføres til, at NC10 har en LED-baseret skærm på 10,2 tommer. LED-teknologien giver mulighed for lysstærke skærme med et begrænset strømforbrug. NC10 kører Intel Atom, har Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth og indbygget 3G-modem.

Maskinen leveres med en harddisk på 160 gigabyte og 1 GB RAM. Der er Windows XP Home præinstalleret, og vægten slår ud på 1,33 kg, hvilket betyder, at den hører til i den tunge ende. Den højere vægt skyldes især det større batteri, og derfor kan vægten ikke helt sammenlignes med andre modeller.

Samsung NC10
Specifikationer på Samsung NC10 :

• 10.2” LED display med en opløsning på 1024 x 600 pixel.
• Harddisken er 160 GB
• 1GB RAM
• 3-1 hukommelseskortlæser (SD, SDHC, MMC)
• VGA-udgang
• 3 USB-porte
• Bluetooth 2.0 + EDR
• Indbygget 1,3 megapixel digitalt webcam
• Vægt: 1,33 kg.
• Udvendige mål: 261 x 186 x 30,3 mm.
• 10/100 Ethernet LAN, 802.11.b/g trådløst netværk
• 3G-modem.

Samsung NC10 sættes til salg i januar 2009. Her bliver prisen 4.199 kroner, men man kan også købe NC10 uden 3G modem, og her vil prisen være 3.699 kroner.

Der er ingen forlydender om, at NC10 vil blive solgt med mobilt bredbånd, men vi gætter på, at der kommer nogle gode tilbud, hvis man køber den med et 3G-abonnement.

Læs artikler om: , | Af: Kasper Hyllested |

Guide til mininotes

18. december 2008 | Kommentarer slået fra | Kategori: Nyhed

Politikens forbruger-site, Tjek, bringer i dag en glimrende guide til mininotes. Her kan man både få introduktion til maskinerne og læse om fordele og ulemper ved de forskellige typer og tilbud.

Læs hele artiklen på pol.dk

| Af: Kasper Hyllested |

  • RSS PocketFreak.dk