Sti > Forside / Acer, Software, Tips & Tricks / Hurtig genvej til en billig “Mac”

Boganmeldelser på dansk – Abonnér via RSS

Hurtig genvej til en billig “Mac”

15. marts 2009 Kategori: Acer, Software, Tips & Tricks

En af de ting som altid har fascineret mig ved Mac OSX er den elegante grafiske brugerflade. Det er dog ikke nødvendigt at købe en Mac for at få adgang til en grafisk brugerflade der minder om OSX. Enkelte Linux-distributioner, som f.eks. den brasilianske DreamLinux, er designet til at minde om OSX, men stadig bevare stabiliteten fra Linux.

DreamLinux, som er baseret på og kompatibel med Debian, er netop kommet i en version 3.5, og jeg vil i denne artikel beskrive, hvordan du installerer den på AcerAspireOne.

Billig Mac
Udover at ligne OSX har DreamLinux også den fordel, at den bruger XFCE skrivebordsmiljøet. I forhold til f.eks. gnome (som bruges på Ubuntu) bruger XFCE langt færre systemressourcer. Dette gør DreamLinux forholdsvis hurtig selv på de modeller af AcerAspireOne der, som min, har et relativt langsomt SSD drev.

Endelig er DreamLinux også ganske poleret og lækker at se på, og alt hardwaren i AcerAspireOne fungerer – så vidt jeg kan se – efter ganske få tilpasninger. Alt i alt betyder det, at du, hvis du installerer DreamLinux 3.5 på din AcerAspireOne, får et hurtigt og brugervenligt OS, som samtidigt får din maskine til at ligne noget der er min. tre til fire gange så dyrt!!

Klargøring
Start med at hente ISO billedet af DreamLinux 3.5. Billedet fylder ca. 700MB og indeholder alt, hvad du skal bruge.

Hvis du har et eksternt DVD/CD-drev, kan du bare brænde billedet på en CD og så gå til næste afsnit.

Du kan dog også, som jeg gjorde, vælge at installere fra en 2GB USB-nøgle. Konkret gøres det ved hjælp af programmet UNetbootin. Du kan her se en guide til, hvordan du får det til at køre på Ubuntu.

Hvis du bruger Windows henter du programmet her, og starter det ved at dobbeltklikke på ikonet. Når programmet starter, vælger du DreamLinux i den øverste drop-down-menu, markerer ISO-diskimage og peger på det ISO-billede, du netop har hentet. Til sidst kontrollerer du, at USB er markeret nederst under ”Type” og det rigtige drev valgt. Dvs. der hvor du har din USB-nøgle. Din USB nøgle skal være formateret med FAT32, inden du går i gang.

Til sidst trykker du på OK og USB-nøglen vil nu blive forberedt. Ved USB 2.0 tager det ca. 5 min.

Installation
Når du er klar til at installere sætter du USB-nøglen i din AcerAspireOne, tænder, holder F12 nede mens du booter og vælger at boote fra din USB-nøgle. Nu starter maskinen op med en live udgave af DreamLinux. En live udgave betyder, at den i grove træk fungerer som distributionen vil gøre på din maskine, men at der ikke skrives på disken.

Efter et øjeblik tid vil du blive mødt med en advarsel om, at der er en udefineret skærmoplæsning. Denne fejl skal du bare ignorere og trykke på mellemrum. Fejlen, som skyldes at DreamLinux skal have lidt hjælp til at understøtte grafikkortet i AcerAspireOne, retter vi efter vi har installeret distributionen.

Når der er bootet færdig (tager ca. 20-30 sek. fra en standard USB-nøgle) har du en live udgave af DreamLinux. Skærmbilledet vil dog, pga. den fejl jeg omtalte før, stå skævt i 800×600, og det hele vil ikke være så flot, som når vi er færdige.

I forhold til selve installationen vil jeg anbefale denne udmærkede guide som dækker det meste. Der er dog et par ting, du skal være opmærksom på:

  • Det kan være svært at få trådløst netværk op at køre med live-cd’en. Dette er dog ikke et stort problem og ikke afgørende for, at du kan installere. Desuden fungerer trådløst netværk fint, når du har installeret.
  • Når du kommer til selve DL-Installer, så er det pga. den lave opløsning ikke muligt at se hele vinduet, og det gør, at du ikke kan trykke på Apply nederst. Dette løser du ved at minimere vinduet, holde ALT nede og trække op ad i siden af vinduet. Lidt tricky, men det virker.

Efter installationen
Når du genstarter efter installationen, skal du foretage tre små rettelser, før det hele kører.

Åbn en terminal og skriv ”sudo mousepad”. Når editoren kører, åbner du filen xorg.conf som ligger i /etc/X11/ mappen. I sektionen ”Device” (ca. midt i xorg.conf), anden linje ændrer du ”vesa” til ”i810”. Ændringen gør, at DreamLinux fremover bruger en meget bedre driver til dit grafikkort, og du nu kan køre 1024×600.

Nu hvor du har xorg.conf åben, kan du ligeså godt sikre dig, at det danske keyboard også er på plads. Dette gør du ved at sikre dig, at der står ”da” i sidste linje (XkbLayout) i sektionen ”InputDevice”.

Gem xorg.conf ved at trykke CTRL + s. Derefter åbner du filen menu.lst som ligger i /boot/grub/. Her finder du linje ni og ændrer ”vesa=791” til ”vesa=8”. Denne ændring gør, at du slipper for boot-fejlen som gør, at du skal trykke mellemrum for at komme videre.

Til slut genstarter du maskinen.

Trådløst netværk
For at få gang i det trådløse netværk klikker du på ikonet i øverste venstre hjørne og får programmet Wicd Manger frem. Når du har fundet dit netværk på listen, klikker du på det, markerer ”Tilslut automatisk til dette netværk”, og hvis der er behov for et kodeord, IP-instillinger mv. indtaster du dem under ”Avancerede indstillinger”. Til sidst klikker du på ”Tilslut”, og du skulle nu være på trådløst netværk.

Mine erfaringer med det rådløse netværk på DreamLinux er markant mere positive end på f.eks. Ubuntu. Man kommer på med det samme, og hastighed og stabilitet er høj.

Gejl
I docken nederst er der et sort ikon der hedder DCP-Control Panel. Dette åbner porgrammet DreamLinux Control Panel, hvorfra du bl.a. kan slå de mere avancerede grafiske elementer til og fra. Hvis du f.eks. trykker på ikonet ”Enable/Disable Compiz” får du mulighed for at tænde for et væld af lækre effekter. Hvis du slår Compiz til, vil docken i bunden ser mere OSX-agtig ud, og vinduerne blive bløde i kanten (skal ses). Under Compiz Settings, kan du mere præcist styre hvilke effekter, du vil bruge.

Bemærk at Compiz kan give problemer ved spil etc. som også trækker på de grafiske ressourcer. Det er ikke til at sige på forhånd, hvor problemerne opstår. Prøv dig fra.

Vær ikke bange for at spørge
Jeg har nu kørt DreamLinux et par dage. Indtil nu har det været en afgjort positiv oplevelse, og jeg kan varmt anbefale DreamLinux frem for  f.eks. Ubuntu og lign. Ifølge DreamLinuxs hjemmeside er der endda en speciel udgave til AcerAspireOne på vej, og det vil sikkert gøre, at man slipper udenom at skulle rette lidt i xorg.conf mv.

Undervejs har jeg brugt DreamLinux forum gentagne gange. Alle gange kom svarene prompte. Så hvis du løbe ind i problemer, skal du endelig kigge der.

Her til sidst kommer et skærmbillede af min installation p.t. Vis mig en AcerAspireOne med XP der kan gøre det ;-)

screenshot-1Et svar til “Hurtig genvej til en billig “Mac””

  1. andreas Says:

    Ser lækkert ud. Ved du om det er lige så let med den nye acer aod150 – dvs 10″ med 3g indbygget?  • RSS PocketFreak.dk