Sti > Forside / Nyhed / Selvmodsigende analyse af mininotes

Boganmeldelser på dansk – Abonnér via RSS

Selvmodsigende analyse af mininotes

14. oktober 2009 Kategori: Nyhed

Danskerne er ellevilde med mininotes og netbooks. Og det forstår vi jo godt her på mininote.dk. Men den store interesse for at købe de små computere har fået Elsparefonden til direkte at advare mod maskinerne, men advarslen sker på et forkert grundlag.

En ny rapport fra IEA (International Energy Agency) forudser ifølge Elsparefonden en international tredobling af elforbruget inden for it og forbrugerelektronik inden 2030. Det store salg af netbooks er med til at pege i den retning, mener fonden.

Siden den lille netbook kom på markedet, er den blevet mere og mere populær. Tallene fra 2. kvartal af 2009 viser, at antallet af netbooks i danske hjem er mere end fordoblet i løbet af det ene år, den har været på markedet. I samme periode er salget af stationære computere stort set uændret, mens salget af bærbare er steget med 1/3 i forhold til 1. kvartal. 

- Forbrugerne har virkelig taget den lille netbook til sig. Den bliver købt ind til hjemmet som en ekstra computer. Det giver os endnu et elforbrugende apparat, men en netbook bruges som regel ikke som en almindelig computer og er dermed sjældent tændt i døgndrift, siger Anders Elbak, forskningsleder fra IDC, der indsamler salgstallene.

Netbooks har generelt et lavt energiforbrug, men i takt med, at antallet af el-apparater vokser, tæller de små apparater i det store regnskab. Hvis du skal købe en netbook, så spørg til elforbruget i forretningen for at høre, om det lever op til Elsparemærket. Du kan også tjekke, om produktet er på Elsparefondens it-produktoversigt.

Salget af netbooks er ifølge Elsparefonden med til at understøtte, at tendensen går mod flere it-apparater og gadgets i hjemmet. IEA forudser med deres nye rapport, at strømforbruget til it og forbrugerelektronik bliver tredoblet. I år 2030 vil det årlige strømforbrug til it og elektronik ligge på 1.700 mia. kWh. Stigningen svarer til det samlede elforbrug i alle private hjem i USA og Japan i dag.

IEA har beregnet, at det vil koste private husholdninger verden over 200 mia. dollars i ekstra strøm og kræve nye kraftværker med en samlet kapacitet på 280 mio. kWh. 

På nuværende tidspunkt står it og forbrugerelektronik for 28 % af elforbruget i de danske hjem, hvilket er noget højere end verdensgennemsnittet på 15 %. Men andelen forventes at stige kraftigt i hele verden.

Men lad os lige se lidt på fakta og gå lidt nærmere ind i sagen, inden vi råber vagt i gevær. Der blev i 1. kvartal solgt 48.800 mininotes og 77.600 i andet kvartal.

For det første: Alle mininotes er – som Elsparefonden rigtigt gør opmærksom på – væsentligt mere energieffektive end de 231.000 bærbare computere, der blev solgt i samme periode. Nogle er selvfølgelig større energislugere end andre, men generelt er de mindre skærme og ikke mindst de energieffektive Atom-processorer gode for strømregningen.

For det andet – og det er nok det væsentligste – så bruger langt de fleste mininotes på en helt anden måde, og ofte erstatter de faktisk brugen af eksempelvis stationære eller bærbare computere. Når Familien Danmark sidder og ser Forbrydelsen II tager de ikke længere den store bærbare med over i sofaen, men bruger derimod mininoten. Jo flere gange, man vælger en mininote fremfor en anden af husets computere, desto bedre er det for såvel elregning som for klimaet.

Danskerne er mere og mere på nettet og bruger derfor deres computere mere og mere. Det er langt de færreste, der kan nøjes med en mininote – de er og bliver et alternativ, som kan bruges til mange opgaver, men absolut ikke alle. Men jo flere gange, man vælger at bruge mininoten fremfor en af de andre PC’er, jo bedre er det altså.

Kilde: Elsparefonden.Comments are closed.


  • RSS PocketFreak.dk