Sti > Forside / Tips & Tricks / 5 gode råd inden du køber en mininote

Boganmeldelser på dansk – Abonnér via RSS

5 gode råd inden du køber en mininote

6. december 2008 Kategori: Tips & Tricks

HP 2133 MininoteDer er meget, der tyder på, at en af de store jule-successer i år bliver mininotes. Men inden man køber – eller ønsker sig – en mininote, så har vi her på redaktionen fem gode råd eller måske rettere spørgsmål, som du skal stille dig selv og tænke over, inden du svinger Dankortet.

1. Hvordan vil du bruge en mininote?
Dette er nok det væsentligste spørgsmål, og her tænker vi især på, hvilke typer programmer, du har tænkt dig at afvikle på maskinen. Mininotes er ikke en fuldgod erstatning for en almindelig bærbar computer, men kan sagtens klare de mest basale opgaver, fx e-mails, surfing, lidt skriverier osv. Men spil kan du godt droppe. Det samme gælder billedbehandling. Og hvis du skal skrive længere tekster, så bør du også helt undgå de små maskiner, primært på grund af de mindre tastaturer. I bund og grund er vores råd, at man kun køber en mininote, hvis man kan nøjes med den. Ellers bør man gå efter mindst en 12″ bærbar computer.

2. Hvor stor en skærm har du brug for?
De mindste mininotes har en skærm på 7 tommer – og det er altså ret småt! Særligt når man tager med, at opløsningen ofte er på 800 x 480 pixels, hvilket betyder, at der er meget lidt information på skærmen. Det næste skridt på stigen er 8,9 tommer, og de har ofte en opløsning på 1024 x 600. Vi ser også fler og flere på 10-10,2 tommer, med samme opløsning som 8,9′erne. Jo større skærm, desto bedre normalt. Men samtidig bliver maskinen også større i tasken og vejer ofte også mere. Så man bør gå efter en skærm, der er det mindste, man kan klare sig med.

3. Hvor små taster kan du håndtere?
Det er ikke normalt, at man tænker over tasternes størrelse, men på mininotes er det en helt afgørende faktor. Tasterne er nemlig mege tmindre, især på de helt små 7″-modeller. Det kan være helt umuligt at bruge 10-finger-systemet for mange, mens det er væsentligt lettere på de større 10″-modeller eller maskiner som HP 2133, der har store taster. Som en tommelfingerregel er 7″-modellernes tastaturer ca. 80% af et normalt tastatur på en lille bærbar, mens 10″-modellerne har næstne 90%. Man skal også være opmærksom på, at special-taster ofte er placeret helt anderledes end på normale tastaturer, og det kan gøre det svært at opnå en høj skrivehastighed på en mininote.

4. Har du brug for ekstra batteri?
Hvis du primært skal bruge din mininote derhjemme i sofaen, på kontoret eller i et IC3-tog, så har du normalt fin adgang til rigeligt med strøm. Og så behøver du ikke skænke batteriet særlige tanker. Men skal du primært køre på batteri, så bør du overveje, om et større batteri er nødvendigt. De mindste batterier er på 3-celler, mens flere producenter også sælger batterier på 6 celler. Kan du nøjes med 1½-2 timers batteridrift, så kan du klare dig med 3-celler, men ellers bør du se dig om efter et større eller et ekstra batteri i tasken. Ulempen er naturligvis, at batterier er meget dyre og at de vejer en del, ligesom de fylder meget mere. 300 gram lyder måske ikke af meget, men procentvis ud af et kilo er det jo en del.

5. Kan du undvære Windows?
Mange mininotes leveres med en eller anden Linux-distribution eller Windows XP. Du betaler nogle hundrede kroner ekstra for Windows-licensen, så du bør naturligvis overveje, om det nu også er nødvendigt. Har du eksempelvis en ubrugt Windows XP-licens liggende i skuffen, så er der jo ingen grund til at købe en ny, ligesom mange faktisk sagtens kan finde ud af at bruge Linux til de mest almindelige opgaver. Samtidig er det jo en oplagt anledning til at prøve Linux af.

Har du selv andre gode tips, så hører vi dem naturligvis gerne. Smid en kommentar her til indlægget.

H/T: Gigaom2 svar til “5 gode råd inden du køber en mininote”

  1. Preben Says:

    Hej!
    Tak for jeres meget informative side… men jeg sidder med et spørgsmål, som jeg ikke rigtig har læst noget om. Jeg er i besiddelse af en næsten ny SyncMaster 19″ skærm – som jeg er meget tilfreds med – til min gamle computer. Nu overvejer jeg at købe en HP2133 og så bruge skærmen til den. Er det realistisk? Jeg bruger computeren til internet og mail samt et enkelt dokument i ny og næ. Har mange billeder liggende, men bruger ikke billedbehandling. Jeg regner kun med at tage maskinen med mig op til 3 gange årligt. Jeg er tiltrukket af prisen, designet og XP… Jeg har trådløst netværk i huset, som jeg forventer at bruge?


  2. Kasper Hyllested Says:

    Hvis det blot er til almindelig brug, så kan jeg ikke se, hvad problemet skulle være i det. Det kan tænkes, at den vil få lidt problemer med at trække video på skærmen, men jeg har brugt min 2133′er til at vise rimeligt avancerede powerpoint-shows på projektor, og det gav ingen problemer.  • RSS PocketFreak.dk