Sti > Forside / Spørg Læserne / Spørg læserne: Skal jeg købe i udlandet?

Boganmeldelser på dansk – Abonnér via RSS

Spørg læserne: Skal jeg købe i udlandet?

20. december 2008 Kategori: Spørg Læserne

At folk er så vilde med mininotes er kommet bag på de fleste, især producenterne. Derfor er de lidt bagud, hvilket vi især oplever her i Danmark. Normalt er vi gerne med i første bølge, når en ny model lanceres, men når det kommer til mininotes, så har vi jævnligt oplevet, at de ikke har kunnet købes i Danmark, eller at der gik lang tid.

Da den første Asus Eee PC 701 eksempelvis blev lanceret, måtte vi her på redaktionen faktisk finde en netbutik i Hong Kong, der var villige til at sende den til Danmark. Ligeledes med HP 2133, som en kammerat i USA måtte indkøbe for os.

Men det er ikke kun et spørgsmål om, hvorvidt man overhovedet kan købe maskinerne her i landet. Prisen her i Danmark er ofte væsentligt højere end selv andre EU-lande. Det er der flere årsager til: Maskinerne skal fordanskes med dansk tastatur og software. Samtidig skal man sikre sig, at de lever op til de hergældende regler, bl.a. CE-mærkninger osv. Endelig skal der også være dokumentation (normalt en lille manual eller vejledning), som lovgivningen kræver er på dansk. Og vigtigst af alt er nok, at producenten eller importørens support, logistik osv. skal have maskinen ind i systemet. Når der pludselig bliver solgt flere tusinde Acer Aspire One, så skal Acers danske organisation også være i stand til at håndtere RMA-sager, support-henvendelser osv., ligesom salgsorganisationen skal uddannes.

Man tager altså ikke bare en helt ny produkt-type ind. Det koster penge, og derfor er maskinerne ofte lidt dyrere her i Danmark, desværre. Det er jo lettere at dele de omkostninger ud på et stort tysk eller fransk marked, eksempelvis.

Alt det leder hen til et spørgsmål, som mange læsere stiller os: Skal jeg købe en mininote i udlandet?

Der kan som sagt være flere gode grunde til at gøre det: Maskinen fås ikke i Danmark – eller også er den dyr i danske kroner. Samtidig er den aktuelle finanskrise jo med til at gøre det til en lukrativ forretning eksempelvis at handle i pund eller dollars. Kurserne er simpelthen gode.

Men man skal huske følgende:

* Du får ikke en dansk maskine. Dvs. der er ikke danske tegn på selve tastaturet. I Windows XP kan du let få adgang til danske tegn, men så kan du ikke stole på, hvad der står på tasterne. De bliver flyttet rundt omkring.

* Tænk på strømforsyningen. Hvis den ikke passer til danske stik, så skal du også have en adaptor, og den kan være generende i bestemte stikkontakter.

* Du får ikke dansk software. Hvis du ikke er vant til en engelsk Windows XP, så kan det være svært at finde bestemte programmer og funktioner. Ligeledes med anden installeret software.

* Du får ingen dansk support. De fleste producenter/importører yder ikke support på maskiner købt i udlandet. Det er en del af de ekstra pris du betaler her i landet.

* Du har ikke samme fortrydelsesret som i Danmark. I Danmark kan du fortryde køb over nettet i op til 14 dage.

* Du har ikke samme forbrugerbeskyttelse. Købeloven giver dig eksempelvis to års reklamationsfrist, og mange danske butikker yder eksempelvis op til et års garanti (bedre end købeloven). Hvis der er problemer med din udenlandske maskine er du henvist til den forhandler, du har købt den hos – og ofte har udlændinge eksempelvis ikke adgang til at klage til forbrugerklagenævn (hvis de overhovedet findes).

* Du risikerer at skulle betale told og moms. Hvis du køber indenfor EU, så er der ingen ko på isen. Men køber du uden for EU, så er der efterhånden stor sikkerhed for, at SKAT opsnapper pakken og afkræver dig told og moms. Tolden er sjældent særlig stor, men momsen er jo 25 % oveni det totale beløb, dvs. også forsendelsesomkostningerne.

* Det tager ofte lang tid at modtage varer sendt fra udlandet og der er mange kurer-selskaber, som fungerer underligt her i landet. Især hvis man handler som privatperson. På den måde risikerer du at skulle køre ud til et stort lager i et industrikvarter og hente din pakke, fordi du ikke var hjemme kl. 11.30, da de forsøgte at aflevere din pakke.

Alt i alt er det svært at give præcise råd i denne sag, men man skal naturligvis veje besparelsen på købet op imod de risici og øgede omkostninger, det kan være forbundet med.

Når det er sagt, så er kommentarer fra jer – kære læsere – mere end velkomne. Hvad er jeres erfaringer med køb i udlandet? Gode som dårlige? Smid en kommentar.3 svar til “Spørg læserne: Skal jeg købe i udlandet?”

 1. WarCow Says:

  Jeg har købt begge mine Eee’s fra udlandet (Tyskland og Hong Kong) og det er gået fint i begge tilfælde.

  Jeg kan anbefale altid at betale via kreditkort/Paypal, da du står meget bedre mht. at få pengene tilbage hvis handlen går galt eller du bliver svindlet. Undgå at betale med direkte bankoverførsel eller via Western Union medmindre du virkelig stoler på sælgeren.

  Derudover kan det godt betale sig at vælge et dyrere fragtselskab, såsom FedEx, UPS osv. De er lidt dyrere end normal postforsendelse men der plejer at være bedre forsikring, det går meget hurtigere (levering på 3 dage fra Hong Kong) og de har en mystisk evne til at slippe forbi tolden :)
  De plejer som regel at levere til virksomheder, så de vil typisk køre ud med pakkerne i dagtimerne men de kan dog afhentes som nævnt i artiklen.

  Ang. tastatur kan man købe sig til danske Eee tastaturer på http://www.asusparts.eu/ hvis man ønsker det og en geninstallation af et dansk OS er heller ikke alt for besværligt.


 2. Nielsen Says:

  Keyboard til disse modeller kan også købes fra denne Danske side:
  http://www.keyboardx.dk/produktsoegning.aspx?soegetekst=eee


 3. WarCow Says:

  Wow..641 kr for et keyboard?? De må have spist søm! De kan fås for 40 kr på eBay..en meget mere passende pris for en plade plastik.

  Så hellere bare sætte egne klistermærker på..det er egentlig bare det man betaler for ved at købe en dansk udgave. • RSS PocketFreak.dk